9 съвета как да откажете лесно цигарите

Въпрос на желание е!
9 съвета как да откажете лесно цигарите

Не съществува пушач, който да не осъзнава вредите от тютюнопушеното и въпреки това охотно ги игнорира с мисълта, че тези зловещи неща, с които непрекъснато го плашат няма как да го застигнат!

Както знаем пушеното е в основата на редица заболявания, които вредят както на нас, така и на хората около нас. Често вредите се предават и на децата ни независимо, че сме спрели цигарите буквално в мига, в който сме узнали, че сме бременни – например.

Поради разнообразието от здравословни проблеми мнозина искат да се откажат от цигарите, но не знаят как или по-скоро не намират достатъчно вътрешна мотивация да го направят. Не е малък процента от хора, които са зависими от никотина и всеки път, когато понечат да ги спрат се чувстват значително по-зле, отколкото докато са пушили цигари. Често тези усещания са придружени с психически и физически неразположения, което превръща мисията "Отказване от цигарите” в невъзможна!

Как да откажете цигарите?

Отказването е трудно, но не невъзможно! Не чакайте някоя нощ да се събудите внезапно и да придобиете усещането, че умирате – за да сте мотивирани в отказването им.

Много хора като вас са успели да се измъкнат от вредния навик и са минали през същите мъки и терзания, които и вие изпитвате, но не стигате до край.

Предлагам ви 9 практични съвета как да откажете цигарите, ако искате!

1539177Thinkstock/Guliver

1. Мислете позитивно
Вярвайте, че ще постигнете резултатите, които сте си поставили в срока, който желаете. Визуализирайте се като здрав и щастлив непушач.

2. Направете списък с причините, за да откажете цигарите
Всеки път когато изпаднете в дупка – психическа или физическа поглеждайте списъка, който сами сте изготвили например преди 1 седмица. По този начин ще се държите мотивирани. Добре е този списък да го имате размножен и поставен на няколко места, за да може да ви е под ръка, когато изпаднете в затруднено положение!

3. Планирайте предварително ситуациите на изкушение
Например среща със стари приятели, които не сте виждали от години или посещение на бар или друго нощно заведение. Опитайте се да избегнете изкушението, като си представите, че на това място ще ви е по-хубаво, ако не пушите.

4. Подарете цигарите си или в коша за боклук
Стратегията на изхвърляне или подаряване действа безотказно, особено ако ви е трудно да устоите на изкушението. Освен това ще ви свърши работа и ако се освободите от пепелниците, запалките и кибрита.

5. Погрижете се за свежият дъх и му се наслаждавайте
Миенето често на зъбите ще държи усещането ви за свежест по-дълго време. Не се отказвайте само защото имате навика да държите нещо в ръката си! В този случай молив и химикалка ще свършат работа.

1539176Thinkstock/Guliver

6. Споделете, че сте отказали цигарите с приятели и близки
По този начин ще разполагате с подкрепата на повече хора.

7. Пийте вода с лимон, краставица или парче ананас
Водата ще засити желанието да лапнете цигарата! По този начин ще съумеете и по-бързо да освободите организма от токсините.

8. Започнете да спортувате и намалете приема на храна
Движението и рационалното хранене ще ви помогнат да се освободите по-бързо от усещането, че имате нужда от цигара! Другият позитив е че ще предотвратите евентуалното качване на килограми.

9. Всеки ден или през ден се награждавайте
Награждавайте се с любими глезотии, затова че сте се освободили от цигарите! Имайте предвид, че спирането на цигарите ще ви спести ужасно много пари. Например, ако пушите по кутия цигари на тен ще спестите 135 лева на месец. Пари, с които можете да си купите нещо отдавна желано.

Не се отказвайте, дори и да сте прегрешили с една цигара! Изкушението веднъж, не означава, че може да ви отдалечи от момента в който ще сте се отказали окончателно от цигарите.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април