5 лесни начина да запомняте имена

При запознанство!
5 лесни начина да запомняте имена

Колко сред вас съумяват да запомнят имената на новите хора, с които се запознавате в ежедневието?!

Предполагам, че процента е сравнително малък, тъй като и без това сме претоварени с многобройна информация, която трябва да запаметяваме ежедневно.

Лично аз съм от онзи процент, който не може да помни лесно имена, а естеството на работата ми изисква да помня не само имена, но и факти и информация за съответната личност, така че да съм максимално адекватна при посрещането на служебните си отговорности.

Не случайно още преди години изработих система, благодарение на която съумявам да се справя със запомнянето на имена и всякаква съпътстваща информация и то за кратко време.

Предлагам ви 5 лесни начина, за да се справите с проблема и за запомняте имената на хората срещу себе си!

1. Подходете позитивно

Забравете за факта, че не помните имена. При запознанство се фокусирайте върху човека, който ви подава ръка. В мига, в който си произнесе името моментално го използвайте под формата на въпрос. Например: Петко, радвам се да се запознаем. С какво се занимаваш? Или Петко от колко години работиш в тази компания? Колкото повече въпроси зададете с името, толкова по-бързо ще го запомните, а и ще имате информация за самия човек.

1572403Thinkstock/Guliver

2. Превърнете се в активен слушател
Изключително често явление е хората, когато се запознават с някой да се фокусират върху себе си, а не върху човека срещу себе си! Наблюдение, което съм установила през годините. Не мислете кое, как ще кажете и как да се представите най-добре, особено ако сте на делова среща, а по-скоро внимавайте и се концентрирайте върху думите изказани от човека срещу вас! Запомните ли фактите, ще съумеете да прикрепите и името на човека към тях и ще сте изненадани как сте запомнили не само името му, но знаете един куп неща за него.

3. Запомнете обстоятелствата
До голяма степен ще се улесните при запомнянето на име, ако съумеете да запечатате в съзнанието си обстоятелствата при запознанството, както и малките детайли в заобикалящата ви среда. По този начин ще съумеете да визуализирате обстоятелства, тема на разговор, факти и име на човека, дори и да е минало много време след това.

4. Повторете името наум
В случай, че не сте от най-разговорливите се постарайте веднага след запознанството да си повторите името на човека, с който сте се запознали наум. Дори и след това да следват поредица от още запознанства всяко следващо също си повтаряйте наум, като си припомните и предишните 2-3 или 4 имена. В този случай е важно да визуализирате лицето на човека и тогава да повторите името му/ ѝ.

5. Сложете отличителен белег на човека
Имената на хората се запомнят изключително лесно, ако съумеете да намерите отличителен белег, който не можете да забравите и има пряка връзка с името на човека. Например: красива и гъста коса - Цветелина, белег на лицето, бенка или дори конкретен жест може също да ви помогне да запомните името. Важното е да проявите изобретателност и да се уповавате на собствената си интуиция, кой от всички тези съвети ще проработи при вас.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април