3 начина, по които изпотяването помага на организма

Основната му функция е регулиране на температурата
3 начина, по които изпотяването помага на организма

Изпотяването често се приема като проблем и предизвиква смущение сред мъже и жени, които търсят ефективни решения за справянето с него.

Когато потта не е в прекомерни количества, като да се изпотявате обилно през нощта при нормална температура в помещението, изпотяването е напълно нормално и дори необходимо за здравето на организма.

По какъв начин изпотяването помага на тялото ви?

1. Изпотяването ви поддържа живи

Изпотяването съществува само заради една причина – да поддържа температурата на организма възможно най-близо до оптималната.

По време на тренировка, притокът на кръв се повишава, като целта е да се достави повече кислород на мускулите, което увеличава температурата и стимулира потните жлези.

Когато потта се изпарява, телесната температура се понижава.

2. Бори се с възпаленията

Възпаленията са едни от най-големите врагове на метаболизма и сърдечносъдовото здраве. Когато се изпотявате, в организма се случват редица положителни реакции – ускорява се сърдечният ритъм, за да поддържа кръвоснабдяването на движещите се мускули, увеличава се и кръвният поток.

Освен това подпомага и топлинно-шоковите протеини – поправя уврежданите и сигнализира за нуждата от образуване на нови.

3. Поддържа черния дроб здрав

Изпотяването след нощ с прекомерна консумация на алкохол или нездравословна храна помага за детоксикирането на организма.

Тренировката, която ви изпотява хубаво, може да защити черния дроб, като му помага да се изчисти от натрупаните вредни вещества.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март