3 вещества за подобряване на метаболизма

3 вещества за подобряване на метаболизма
L-карнитин

 
Л-карнитин татрат е формата на Л-карнитин, която най-често се използва в хранителните добавки поради бързото си усвояване в организма.
 
Л-карнитин е биологично активната форма на карнитина, която се съдържа в тялото, храните и хранителните добавки. Той има жизнено важна роля в производството на енергия чрез пренос на мастни киселини в клетъчните митохондрии. Митохондриите могат да се сравнят с двигатели, които действат вътре в клетките, като изгарят мазнините, за да образуват използваема енергия.
 
Тялото ви произвежда L-карнитин от аминокиселините лизин и метионин, но за това производството са нужни съществени количества витамин С. Друг източник на L-карнитин са животинските продукти. Веганите и хора с определени генетични състояния може да не произвеждат и/или оползотворяват правилно L-карнитина.
 
През последните години хранителните добавки с L-карнитин са изключително популярни и се явяват ценен източник на това важно за добрата ни форма вещество. Освен че подпомага метаболизма, L-карнитинът притежава предполагаем подобряващ ефект върху мозъчната функция – някои проучвания откриват, че ацетил L-карнитинът може да помогне за предотвратяване на свързаната с възрастта деменция и за подобряване на уменията за научаване.
 
Ефектите на L-карнитин при физическо натоварване са разнообразни. Твърди се, че скъсява времето за възстановяване след тренировка. Подобрява снабдяването с кислород на мускулите, кръвотока и производството на азотен оксид, като по този начин забавя настъпването и степента на мускулна умора. Може да увеличи образуването на червени кръвни клетки. Възможно е да подобрява издръжливостта, ако се приеме 60-90 минути преди тренировка.

 

Зелен чай

 
Зеленият чай подпомага действието на някои разграждащи мазнините хормони, като норепинефрин. Основният антиоксидант в зеления чай – ЕГКГ (епигалокатехин галат) би могъл да забавя действието на ензима, който разгражда хормона норепинефрин. Зеленият чай съдържа и кофеин, който има сходен ефект.
 
Тези съставки подпомагат разграждането на мазнините, което води до освобождаването им в кръвообращението и използването им като източник на енергия за други клетки, напр. мускулните.
 
Някои проучвания доказват, че добавките със зелен чай биха могли да увеличават количеството мазнини, които се горят при покой, тоест да подпомогнат основния метаболизъм. При повечето проучвания това увеличаване е около 3-4%. За човек, който изгаря 2000 калории на ден, значи, че ще гори допълнителни 60-80 калории – същото бихте очаквали, ако преминете на диета с високо съдържание на протеини.
 
 

Папая ензими

 
Въпреки че папаята вероятно не влияе директно върху загубата на тегло, често се споменава сред веществата, способни да ускорят метаболизма с цел здравословно отслабване.
 
Папаята е богата на антиоксиданти, които се борят срещу свободните радикали, отговори за клетъчната повреда и хроничните болести. Някои от най-мощните антиоксиданти в папаята са витамин С, ликопен и бета каротен. 
 
Папаята съдържа и уникален ензим, наречен папаин, за който именно се смята, че помага за ускоряване на метаболизма и изгаряне на мазнините.
 
Папаинът се използва за разграждане на млечни протеини и често се добавя и в хранителните добавки за подобряване на храносмилането.

ключови думи:
метаболизъм

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май