10 неща, които пречат на вашата памет

10 неща, които пречат на вашата памет

Най-важното

Ако често забравяте важни неща или просто не можете да се сетите какво сте правили вчера, явно имате проблем с вашата памет. Но спокойно това може да не се дължи на дадена болест, а просто на затормозяването на вашия мозък с много дейности. Вижте кои 10 неща пречат на вашата способност да запомняте и се опитайте да ги намалите.

Неефективна щитовидна жлеза. Когато вашата щитовидна жлеза не работи правилно, вие се чувствате или горещи или студени, понякога дори и депресирани. А вашата памет се обърква и забравяте важни неща, като годишнината или рождения ден на шефа. Ако имате тези симптоми отидете на лекар, който ще направи тестове и ще види дали проблемите идват от щитовидната ви жлеза и ще започне да я лекува.

Горещи вълни. Според д-р. Фатухи, един от водещите мозъчни хирурзи, горещите вълни при жените в менопауза са една от основните причини да имат проблеми с паметта. Колкото по-чести и силни са тези горещи вълни, толкова по-трудно им става да запомнят дати, имена и адреси.

Недоспиване. Когато не спите добре, нарушавате функцията не само на мозъка, но и на цялото си тяло. Вие се нуждаете от около 8 часа сън на денонощие. Когато системно спите по-малко от тези 8 часа, вие се изправяте пред редица опасности. Една от тях е проблеми с концентрацията и паметта. Когато не сте се наспали добре ще ви е трудно да се сетите за важни неща и може да имате проблеми.

Депресия и безпокойство. Когато сте притеснени правенето на презентация на работното място, вие рискувате да повредите вашата памет и да забравите основни неща от нея. Трябва да сте спокойни. Депресията може също да навреди на способността ви да създавате нови спомени и да използвате старите.

Лекарства. В повечето случаи лекарствата помагат на едно, а развалят друго. Такъв е случая и тука. Някои лекарства, които се борят с депресията, могат да предизвикат проблеми с паметта и загуба на спомени. Също така някои други лекарства също могат да навредят на вашата памет.

Пушене. Ако се пушач от дълго време, това може да обясни пропуските във вашата памет. Според д-р. Тоуфай пушенето не вреди само на белите ви дробове, но и на вашия мозък. То пречи на него да работи правилно и вие може да имате проблеми с това да си спомните нещо важно.

Мазна храна. Отново се стига до храненето. Ясно е, че здравословното хранене е важно за здравето на целия ни организъм. Ако се храните с много мазна храна, особено богата на животинска мазнина, вие сте изправени пред проблема да загубите способността си да си спомняте важни неща бързо.

Стрес. Загубата на памет също може да бъде породена от стрес. Ако дълго време не можете да си почините от натоварената работа и сте стресирани, вие ще се сещате много трудно за важните неща. Това може да навреди на вашето представяне на работното място и също така може да ви навлече неприятности в личен план.

Микроби. Те са навсякъде, няма отърване от тях. Според изследване на списание "Неврология" хората, които през живота си са подложени на много микроби, като херпес и симплекс 1 (основния причинител на настинките), когато са в напреднала възраст се изправят пред опасността от загуба на памет. Това е сериозен проблем и трябва да се пазите от бактериите докато сте млади.

Дефицит на витамин Б12. Веганите имат опасност от дефицит на този изключително важен витамин. Този витамин поддържа кръвта ви и нервната система здрави и подпомага създаването на ДНК. Точно заради това можете да си набавите витамин Б12 само от животинската храна. Поради тази причина веганите са застрашени от дефицит на този витамин. Той може да доведе до редица здравни проблеми, като нарушения на паметта, отслабване, диария, загуба на апетит и постоянна умора.

Вижте още: Веществата, които трябва да приемате всеки ден.

Вижте още: 8-те храни, които да ядете за неустоима кожа.

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/FitWell.bg?fref=ts

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април