5 теми табу за менопаузата

 5 теми табу за менопаузата

50-годишнината не е просто още една свещичка на тортата. Менопаузата носи със себе си много изненади и трябва да сте подготвени за някои от тях, за да избегнете сериозни проблеми. Ето пет теми табу за жените, за които те не обичат да говорят. Но задължително трябва да ги имат предвид:

1. Костите стават крехки

"След 50 години процесите на разрушение в тях изпреварват процесите на формиране. Тези промени увеличават риска от развитие на остеопения - намаляване на плътността на костите, и остеопороза - нейният следващ етап, когато вероятността от нараняване се увеличава многократно. Една на всеки четири жени на тази възраст ще претърпи фрактури на китката, бедрото или гръбначния стълб", казва д-р Флорънс Комит.

Какво да правите: Според д-р Ерик Там тренировките с тежести са "задължителни" за всяка жена над 50 години: те не само помагат за поддържането на костите здрави, но също така могат да предотвратят диабет, сърдечно-съдови заболявания и болестта на Алцхаймер.

2. Може да не забележите проблеми със сърцето

Както обяснява д-р Брадли Сървър, сърдечно-съдовите заболявания все още са водещата причина за смърт при възрастните по света. Той обръща внимание, че жените могат да получат нетипични симптоми - не "класически” дискомфорт в гърдите, а болка във врата или ръката.

Какво да правите: Според Сървър след 50 години всеки от нас трябва да обсъди съществуващите сърдечни рискове с лекар и редовно да проверява състоянието на сърдечно-съдовата си система.

3. Кожата ви ще стане по-тънка

"На 50-годишна възраст поради промени в колагеновите влакна в дълбоките слоеве на кожата тя става по-тънка и губи еластичност", предупреждава д-р Флорънс Комит. Именно това води до появата на многобройните фини бръчки, които не харесваме толкова много.

Какво да направите: Хранете се правилно, винаги използвайте овлажняващи кремове и никога не забравяйте слънцезащитните продукти.

4. Може да изпитате уринарна инконтиненция при кашляне, смях и кихане

След 50-годишна възраст това може да стане обичайно - казва Комит, - менопаузата кара мускулите на тазовото дъно да отслабват.

Какво да правите: Упражнения на Кегел. Флоранс съветва да ги правите пет до десет пъти на ден: изберете най-простите и тренирайте навсякъде - например докато стоите на опашка или чакате на автобусна спирка.

5. Може да развиете депресия, когато децата напуснат дома

Синдромът на празното гнездо не е шега! Когато по-големите деца напуснат дома, родителите им могат да изпитат безпокойство, апатия, раздразнителност и депресия.

Какво да направите: Инвестирайте време в приятелства и хобита, за да поддържате психичното си здраве. 

Автор: Цвета Дилова

Източник: "Телеграф"

ключови думи:
менопауза

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май