Тренировъчни методи: Интервали

Добрата кондиция си има цена
Тренировъчни методи: Интервали

Интервалното трениране е методика, която включва кратки периоди на високоинтензивно натоварване. Тези периоди се редуват с периоди на нискоинтензивна активност или пълен покой. Тренировката може да включва всякакъв тип динамична работа (спринтове, колоездене, преодоляване на леки тежести с висока скорост, гребане, подскоци и др.).

Съществуват два принципа за изпълнение на интервална тренировка. Първият е по-често срещан и при него се използват предварително дефинирани сесии на активност и възстановяване. При втория принцип времето за почивка се определя на базата на сърдечния ритъм и в общия случай се приема, че почивката трябва да приключи, когато пулсът на трениращия достигне 60% от максимално възможния.

Интервалните тренировки са с доказана ефективност за повишаването на дихателната и сърдечно-съдова издръжливост на спортуващите, както и за изгарянето на мазнини. Различни изследвания показват, че въпреки сравнително ниския енергоразход по време на сесиите, интервалите имат свойството да повишават значително метаболизма в покой в рамките на 24 часа след тренировка.

Един от най-популярните методи за високоинтензивно интервално трениране е Табата, където в рамките на 4 минути се изпълняват 8 последователни подхода. Всеки подход трае 30 секунди, разпределени между 20 секунди суперинтензивна работа и 10 секунди пълен покой.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април