Хранителните разстройства 1

Накратко за най-разпространените: анорексия и булимия
Хранителните разстройства 1

Би трябвало храненето да е супер елементарен акт – тялото има конкретни енергийни нужди, които ние адекватно задоволяваме. Точка. Оказва се обаче, че това не е толкова лесно: храненето днес е много повече, дори може да бъде обсесия и психическо заболяване.

В този ред на мисли, малко цифри: при написване на думичката "анорексия" в най-голямата интернет търсачка, се появяват почти половин милион публикации, свързани с темата. След въвеждане на "булимия" резултатите са около 140 000. Това са двете най-разпространени хранителни разстройства, за които се говори много.

У нас

За съжаление тук няма адекватни данни за мащабите на горните заболявания – статистиката не е изчерпателна, а подобна сред тийнейджърите изобщо липсва. Преди известно време беше оповестено, че в България има малко над 200 000 регистрирани случая на анорексия и булимия. Преди две години пък бяха публикувани данни, че над 150 000 деца на възраст между 12 и 18 години имат начални симптоми на хранителни разстройства.

Специалисти обаче изказват опасения, че в действителност случаите вероятно са над 2 пъти повече. Това, от една страна, се дължи на сложното и късно диагностициране (булимията се установява по-трудно), тъй като в голяма част от домакинствата проблемите с храненето остават незабелязани по ред причини. От друга страна, няма адекватно наблюдение на подрастващите и не им се оказва необходимата психологическа помощ при нужда, а именно те са най-уязвими.

inm.comКакво е анорексия нервоза?

Думата "анорексия" има гръцки произход и означава "липса на апетит". Характеризира се с драстично намаляване приема на храна или пълен отказ от нея. Това, разбира се, става по собствено желание и е свързано с конкретни психологически проблеми, свързани обикновено с ниско самочувствие, постоянно търсене на одобрение от околните, неудовлетвореност.

Често загубата на тегло при анорексиците се забелязва едва, когато стане драстична. Тогава обикновено изпъкват и обичайните симптоми на заболяването: оредяваща и опадаща коса; суха кожа, която се лющи; физическа слабост, понякога следвана от периоди на хиперактивност; студени крайници и усещане за студ; дишане на пресекулки; липса на концентрация и загуба на работоспособност; осезаема изолация от околните и т.н. При продължително гладуване органите започват да се свиват и тялото постепенно преминава в икономичен режим на работа, при който телесната температура и кръвното налягане са трайно понижени, метаболизмът и рефлексите се забавят, появява се риск от остеопороза, аномалии в хормоналната система и др. Най-тежките случаи завършват със смърт.

inm.comКакво е булимия нервоза?

Името и на това състояние е от гръцки произход и означава "волски глад". Булимията се изразява в неконтролируем прием на храна – огромни количества за кратък период от време, последван от опит за изхвърлянето й от тялото чрез самопредизвикано повръщане или прием на съответните медикаменти. Тези пристъпи са продиктувани най-често от липсата на удовлетвореност в едно или повече отношения, която се компенсира с храна. Силна вина, която впоследствие налага отърваване от приетото.

Булимията се установява много по-трудно, тъй като безконтролното хранене често е следвано от периоди на рестриктивни диети и/или гладуване. Освен това повишеният прием на храна често не прави впечатление на останалите членове от семейството, особено у нас, където здравето все още се асоциира със ситост и пухкави бузки.

Сред основните симптоми на булимията са променливо настроение; чести оплаквания от стомашни киселини; болки в гърлото; стоматологични проблеми и възпаления на устната кухина; липса на енергия; запек, следван от диария и повтаряемост на това; подуване на лимфните възли, стомаха, лицето и др. При по-продължителни случаи се наблюдават смущения и трайни увреждания на храносмилателната система; проблеми в работата на черния дроб и бъбреците; електролитен дисбаланс и други.

Няколко факта в заключение:

  • Смяташе се, че тези хранителни разстройства засягат най-вече тийнейджърите и особено много момичетата. Според последни данни на Световната здравна организация обаче, възрастовата граница е много по-широка – уязвими са деца от 10-12-годишна възраст до възрастни на 40-60 години, а случаите на мъже с хранителни нервози са се увеличили с над 10% за последните 5 години, което е впечатляващ ръст.

  • Някои пациенти могат да развият едновременно и двете хранителни разстройства, като особено чести са случаите на анорексия с булимични пристъпи.

  • Лечението и на двете състояния е комплексно и може да включва медикаменти, интензивно лекарско наблюдение, консултации с психолог, диетолог, персонален треньор и т.н.

  • И анорексията, и булимията могат да имат фатален изход. Счита се, че увеличават риска от редица заболявания, включително от някои видове сърдечни болести и рак.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май