Хранителен режим за борбата с рака

Храните, които стимулират естествените ни защитни сили срещу коварната болест
Хранителен режим за борбата с рака

Във всеки един момент всички ние имаме ракови клетки в организма си. Това не бива да ви плаши, защото природата ни е дала средства, с които да се предпазим от развиването им. Видната френска диетоложка Летисия Агюло ни разкрива кои храни потискат и кои подпомагат образуването на ракови клетки в организма. Освен това ни предлага и вкусни рецепти как да си ги приготвим, за да извлечем максимално противораковите им съставки.

Да разберем по-добре причините за рака

За да можем да изберем правилната профилактика, трябва първо да познаваме причините за рака. Първо, това е болест на клетките. При всеки здрав индивид броят на клетките и тяхната специализация се контролира от организма. При хора, засегнати от рак, болните клетки се размножават хаотично, без контрол и губят своята първоначална специализация. Второ, в резултат от различни външни агресии ДНК, която изгражда гените, може да мутира. Първият рефлекс на клетката е да се промени чрез мутации, за да преодолее препятствието (канцерогенни фактори, вируси или свободни радикали). Ако е засегнато ДНК-то на клетката, тя получава заповед от организма да се самоубие. Но когато се "изхитри" и не спази указанията на организма, започва първият етап от раковия процес. Така клетката с увредена ДНК се стреми само към едно – да се размножи до безкрайност.

1529915Colibri

Съществуват многобройни фактори, които карат клетките да се размножават като полудели. Такъв фактор са канцерогенните вещества, съдържащи се в храните при неправилното им приготвяне или обработка. Първата фаза, която споменахме, е ключова за развитието на рака. Причината за това е, че клетките още не са раково изродени, но имат потенциал да станат, ако продължи въздействието на токсичните фактори. Докато във втората фаза увредените клетки са се превърнали необратимо в туморни, а храненето може да помогне само, за да задържи туморът в този етап. В последната фаза на канцерогенезата клетките стават все по-злокачествени.

С други думи, раковият процес започва, когато организмът е наситен с токсични вещества, които не е в състояние да елиминира, до такава степен, че в него започват да се натрупват клетъчни увреждания. Затова ще ви запознаем с хранителните продукти, които могат да елиминират канцерогенните фактори и да се борят с възможните агресори.

Шестте правила на хранителния режим, който бори рака:

Първо правило: Избягвайте канцерогенните вещества. Това са пестицидите. Канцерогенен фактор са и неправилните методи за термична обработка. При много висока температура, в храната се образуват вещества, които организмът ни не може да разгради, защото нямаме необходимите ензими. Те постепенно се натрупват в организма. За да избегнем складирането на подобни молекули в тялото си, трябва да приготвяме храната при по-умерена температура. Използвайте различни начини за обработка – готвене на пара, задушаване, печене в пергамент. Служете си със съдове от стъкло, глина, керамика, неръждаема стомана, за да избегнете нежелани хранителни промени.

1529933Thinkstock/Guliver

Второ правило: Избирайте зеленчуци, улесняващи дезинтоксикацията на организма.
Черният ни дроб е отговорен за отстраняването на отровите от нашето тяло. За да го подпомогнем, трябва да заложим на зеленчуците от семейство кръстоцветни – цветно зеле, броколи, брюкселско зеле, репички, ряпа и други. Те спомагат за изхвърлянето на канцерогените, преди да са увредели организма. Червените плодове също са страстни дезинтоксикатори. Приемайте по 100 – 200 грама дневно. Зеленият чай също помага в борбата с рака. Яжте чесън и лук без задръжки. Прибавете ги към менюто си, като трябва да консумирате 2 скилидки чесън или 1 главичка лук всеки ден. Азиатците, които консумират соя в големи количества, страдат по-рядко от рак на простата и рак на гърдата, за разлика от европейците, които почти не я употребяват.

1529934Thinkstock/Guliver

Трето правило: Избирайте правилно противовъзпалителните подправки и въглехидратите.
Основните подправки с доказани противовъзпалителни способности са куркумата и джинджифилът. Многобройни проучвания са доказали, че честата консумация на захари благоприятства епидемичното развитие. Полезните захарни продукти, можете да откриете тук.

1529935inm

Четвърто правило: Консумирайте по 10 вида плодове и зеленчуци дневно за стимулиране на антиоксидационната защита.
Всеки ден нашите клетки са подложени на агресията на свободните радикали, чиято цел е да увреждат ДНК-то на здравите клетки. Японският остров Окинава е прочут със своите столетници, които се радват на добро здраве. Жителите на острова се хранят предимно с ориз, плодове и зеленчуци и се придържат към правилото баба бачи бу, което означава, че стават от масата, преди да са се наситили. Именно затова и ключовата фраза в Окинава е постигане на оптимална хранителна плътност. Това означава да се поглъщат много големи количества храни, богати на антиоксиданти. Добре е да консумираме от 5 до 7 вида зеленчуци на ден и поне 2-4 вида плод по време на всяко хранене. Нужно е и да дадете предимство на пълнозърнестите храни – всякакъв вид ориз, киноа, овес, щир и други.

1529943Thinkstock/Guliver

Пето правило: Защитете клетките си от увреждане с помощта на витамин D.
Той е незаменима субстанция с много функции. Основното количество от витамина, организмът ни си набавя от слънчевата светлина. Храните, богати на витамин D, са сравнително редки. Според последни проучвания трябва да консумираме 1000 международни единици (UI) витамин D дневно. Излагането на слънце за 15-30 минути дневно, рибеното масло от черен дроб на моруна, тлъстите риби и млечните продукти ще увеличат нивото на витамина в организма ви.

1529944Thinkstock/Guliver

Шесто правило: Поемайте повече омега-3 мазнини за създаване на противоракова клетъчна среда
. С тяхна помощ могат да се предотвратят сърдечносъдовите заболявания, а и не са безсилни срещу рака. За да увеличите нивата им в организма, трябва да следвате едно правило: в рибата всичко е добро. Консумирайте тлъста риба поне 3 пъти седмично. Избягвайте приготвянето при високи температури, за да не се разрушат омега-3 мазнините. Консумирайте поне по 5 омега-3 яйца седмично. Те се получават при храненето на кокошките с ленено семе. Подобни яйца се намират в специализираните био магазини, като на етикета им някои производители дори гарантират за качеството.

1529914Thinkstock/Guliver

А сега грабвайте кошниците, защото...


Вече знаете какво трябва задължително да се намира в пазарската ви кошница. Правилния хранителен режим е ключов както за спиране развитието на рака, така и за предотвратяването му изобщо. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април