Хайде да не броим калории!

Хей, ръчички, хей ги две...
Хайде да не броим калории!

Според някои, броенето на калории е също толкова досадно и безполезно, колкото броенето на овце преди сън. Трябва да призная, че и аз споделям това мнение, но... вярвам, че калорийният прием трябва да се следи, независимо от целите. Как така хем да не броим калории, хем да следим количеството им?

При хората, които имат дълъг опит с изчисляването на калории, това се случа напълно автоматично. С времето те са научили колко (приблизително) енергия има в единица мярка от любимите им храни. Тези, които никога не са изповядвали подобна практика обаче, сякаш нямат особен избор. Не и на пръв поглед...

На втори поглед откриваме сайта Precision Nutrition, който се поддържа от екип специалисти по хранене. Тяхна основна цел е да трансформират човешки животи посредством промяна на разбиранията за здравословна диета. В една тяхна скорошна статия има един супер нагледен начин за "броене" на калории без броене на калории. За целта, както казват те, ви е нужен един брой ръка и способността да броите до две... не, до едно! Ето как работи схемата:

За определяне на порцията при храни с високо съдържание на протеин като месо, риба, яйца, млечни продукти или бобови, използвайте дланта си.

За мъже на всяко хранене се препоръчват две порции с диаметъра и дебелината на дланта.Precision Nutrition

За жени на всяко хранене се препоръчва една порция с диаметъра и дебелината на дланта.Precision Nutrition

За определяне на порцията при зеленчуци като броколи, спанак, салата, моркови и т.н., използвайте юмрука си.

За мъже на всяко хранене се препоръчват две порции с диаметъра и дебелината на юмрук.Precision Nutrition

За жени на всяко хранене се препоръчва една порция с диаметъра и дебелината на юмрук.Precision Nutrition

За определяне на допълнителното количество въглехидрати (зърнени, нишесте, плодове) в едно хранене, използвайте шепата си.

За мъже на всяко хранене се препоръчват две порции с размера на шепа.Precision Nutrition

За жени на всяко хранене се препоръчва една порция с размера на шепа.Precision Nutrition

За определяне на допълнителното количество мазнини (олиа, масла, ядки, семена) в едно хранене, използвайте палеца си.

За мъже на всяко хранене се препоръчват две порции добавени мазнини с размера на палец.Precision Nutrition

За жени на всяко хранене се препоръчва една порция добавени мазнини с размера на палец.Precision Nutrition

Разбира се, на един подобен метод трябва да се гледа по-скоро като на отправна точка, отколкото като на препоръка със задължителен характер. Всеки човек разполага с различна антропометрия и в този смисъл има малки жени с големи ръце и големи мъже с непропорционално малки длани.

Затова, задължение и отговорност на всеки е да следи начина, по който му се отразява една подобна схема на хранене и да коригира количествата според резултатите. Препоръката на Precision Nutrition в случая е да не се "пипат" протеините и зеленчуците, а да се търси съответно намаляване или увеличаване на добавените въглехидрати и мазнини. Най-важната стъпка е да опитате, защото в противен случай си оставаме само с хубавите картинки :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април