Ужас, не ми работи диетата!!!

А логична ли е тя?
Ужас, не ми работи диетата!!!

Много е чудесно, че сте решили да промените начина, по който се храните. Още по-чудесно е, че се придържате стриктно към новите правила вече трета седмица. Съвсем не е чудесно обаче, че нищо не се случва. В най-добрия случай се е случило нещо малко, последвано от нищо особено.

Защо повечето хранителни режими имат изумителното свойство да не "работят"? Съвсем не смеем да твърдим, че познаваме дословно всички възможни диети, които понастоящем циркулират от уста на уста, на книжния пазар и из интернет пространството, но пък имаме известно наблюдение върху някаква, може би представителна, част от тях. И виждаме проблем. По-точно няколко проблема:

  • Липса на калорийна рестрикция. Голямата част от популярните диети са организирани около изключването (или намаляването) на даден хранителен елемент от менюто ви. Причината те да са толкова популярни, в общи линии, е същата причина, поради която идеята на господин Адолф Хитлер се е "продала" толкова добре навремето. Хората обичат да се обединяват около мисълта за един общ враг, който е виновен за всичките им несгоди и елиминирането на когото ще внесе радост и хармония в живота им. Истината е, че няма храни, от които се пълнее и такива, от които се отслабва. Пълнее се от прекалено много и се отслабва от достатъчно малко. Възможно е определен "изключващ" режим да е организиран с цел да се чувствате заситени с по-малко калории, но няма гаранция, че това ще се случи.

  • Драстично ограничаване на калориите. С една дума: гладуване. Чувствате се доволни, дебели и щастливи с чудесните 3000 калории на ден. В следващия момент отнякъде изскача реномиран диетолог и ви съобщава, че с вас ще се случи чудо, ако започнете да ядете по 500 под формата на тиквички и/или целина и/или коренчета. Случва се чудо и още как. Тялото ви решава, че са се развихрили световен глад и нищета. В отговор на това забавя метаболизма си до степен, която ще му позволи да съхрани ценните си енергийни спестявания (разбирайте сланини) до настъпването на по-добри дни. 

  • Ограниченост във времето. Отслабване може да се случи в рамките на 25 дни. Може и да не се. По-важното е, че ако след тези 25 дни не направите нещо, за да продължите да сваляте или поддържате пасивното си тегло (разбирайте сланини), вие най-вероятно ще се върнете в първоначалното си състояние. Може дори да го задминете. Ставате нещастен свидетел на т.нар. йо-йо ефект.

  • Липса на цялостност. Диетата ви трябва да възпитава цялостен начин на живот. Тя трябва да съчетава поне философия на хранене и физическа активност, за да бъде наистина успешна. Не, че не можете да отслабнете само чрез промяна на хранителния режим. Той е основополагащ. Въпросът е там, че холистичните методи са много по-ефективни и устойчиви във времето. Особено за тези от вас, които не обичат въздържанието и са проактивни. Много по-лесно ще ви бъде да изгорите 500 калории с действие, отколкото да се лишите от 300 с бездействие.

  • Не е диета, а е продукт, от който се отслабва. Тук не сме сигурни как точно да коментираме. В ада има специално място за хората, които продават обеци за потискане на апетита и чорапи за ускоряване на метаболизма.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април