Стоп! Без емоции в храненето

Запазете делови отношения с хладилника си
Стоп! Без емоции в храненето

Хората винаги ще чувстват привързаност към храната и в това, разбира се, няма нищо лошо. В крайна сметка тя е основното ни гориво, без нея нямаме шанс да съществуваме.

Въпросът е, че тази връзка има потенциал да ви навреди, ако не й наложите разумни ограничения.

Нещо повече: не трябва да разчитате на хладилника си всеки път, когато ви се случи нещо ново и различно. Последният няма душа, за да сподели чувствата, които ви изгарят в момента. Нито уста, за да отговори на въпросите ви.

С две думи, спестете си емоционалното преяждане, защото 1) то няма да разреши проблемите ви и 2) даже може да ви създаде нови.

Вместо в отдушник, превърнете храната в партньор по пътя към здравословния начин на живот. Ще се опитаме да ви помогнем, като споделим с вас няколко хитри стратегии:

 

Достатъчното е достатъчно

Сещате ли за онзи неприятен момент, в който всеки от масата иска допълнително от вкусното ястие на домакинята, а вие любезно отказвате.

Тогава последната се обръща тъжно към вас (с поглед а ла котарака в чизми от "Шрек), за да ви попита: "Какво? Не ти ли харесва?".

За да не я обидите, хващате енергично и с усмивка чинията и й я подавате. Изобщо не сте гладни, но в името на "политически коректното" си поведение сте готови да се жертвате. Резултатът от двойната ви порция обаче идва впоследствие: няколко килограма отгоре, които ви предстои да сваляте с пот на челото.

Добрата стратегия в този случай ви забранява да хапвате от глупаво чувство на вина. Тялото знае най-добре дали има нужда от допълнително и ще ви каже, ако го попитате.

Реагирайте хитро и бързо похвалете добрата готвачка. Пошегувайте се, че може да изядете промишлени количества от вкусните й гозби и с усмивка сменете темата. Това е единственото решение.

 

След работа – сладка награда?

Имали сте ужасен ден на работното място и изгаряте от нетърпение да потушите лошите чувства в себе си с див запой вечерта, нали? Помислете хубаво преди да се впуснете в изпълнението на този безумен план обаче.

Докато безразсъдно давите мъката в алкохол и в мазни блюда, неусетно се отдалечавате от здравословното, като жестоко пренебрегвате законното право на тялото да се чувства и да изглежда добре.

Решението: вместо към кръчмата, хванете най-прекия път към фитнес залата. Или се разходете в парка. Ако пък предпочитате уюта на домашната обстановка, се заровете в света на интересна книга.

Разбира се, пак може да излезете с приятели навън, но не си разрешавайте злоупотреби с алкохол и храна. Споделете страданията си, без да гарнирате последните с излишни калории.

 

Чакайте на правилната гара, а не пред вратата на хладилника

След поредица от неуспешни любовни срещи, вече сте сигурни, че никога няма да откриете голямата любов. Преглъщате самотата по-лесно с шоколад/сладолед/и двете, нали? Последното обаче е голяма грешка.

Клишето неслучайно гласи, че за всеки пътник има влак и може би просто не чакате на правилната гара. Бъдете реалисти: излишните килограми няма да ви помогнат магически да намерите партньор в живота.

За това не поглеждайте тъжно към хладилника, а потърсете отново "помощ от приятел". Или направете нещо творческо, без значение какво. Рисувайте, пишете, направете си домашно парти. 

Запазете на делови отношения с храната няма да й позволи да навлиза твърде много в личния живот.

Успех!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май