Салатите не са това, което са...

Вие виждате салата, ние виждаме неприятности
Салатите не са това, което са...

Имаме една позната, която беше решила да отслабва и се чудеше защо нищо не се случва, при положение, че не закусва и вечеря единствено салата. Когато я попитахме как точно вечеря, се оказа, че обикновено се храни в заведение и си поръчва нещо (понякога неща!) от салатната секция в менюто. Опа...

Салатата може да бъде много добър избор за хора, които искат да се хранят здравословно и едновременно с това да отслабват. Зеленчуците в комбинация с подходящ дресинг, са в състояние предоставят на тялото редица витамини, минерали и мастни киселини на цената на сравнително малко калории. Но много зависи какво наричаме "салата" и колко от въпросната ще изядем. Още повече зависи, когато това наименование е дадено от заведение.

Защото, ако за нас "салата" е студено предястие, приготвено предимно от сурови растения и овкусено с минимално преработени сол, мазнина и киселина, то за заведението може да е абсолютно всичко. И това всичко не е задължително да бъде нискокалорично и още по-малко пък – здравословно.

Ако вие самите се опитвате да поддържате фигура и ние ви предложим макарони с майонеза, най-много да отнесем някои не много добри пожелания от ваша страна. Но когато едно заведение напише в менюто си "Италианска салата", тогава нещата започват да стоят по коренно различен начин. Независимо, че под въпросното заглавие може и да фигурира съдържание. Точно такъв експеримент провеждат и учените от Бизнес колежа към Университета на Южна Каролина в САЩ. Те представят като салата на част от участниците ястие, приготвено от паста, зеленчуци, колбас и сирене. Хората единодушно оценяват това ястие като напълно здравословно. Когато абсолютно същото ястие е представено на други хора под наименованието паста, то автоматично се превръща в нездравословно.

Друг е въпросът, че може да има сериозна разлика между шопска салата, приготвена у дома, и шопска салата, поръчана навън. С колко и какви зеленчуци? С колко и какво сирене? С колко и каква мазнина?

Имайте предвид, че зад едно наименование могат да стоят много различни неща. Съветът ни е да не се подвеждате от имената, а от реалното съдържание и предполагаемата хранителна и енергийна стойност, което носи това съдържание. Защото не всичко, на което пише "салата" е салата и не всичко, на което пише "храна" е подходящо за ядене. Поне не и ако държите на здравето си.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 20.06.2011 | 14:41
    Mного правилно.
    Веднага мога да дам пример със салатата варени картофи с лук и майонеза. Сами се сещаме, че няма нищо салатено в таз "салата" :)

    Ако е салатка, да е домашна ;) ох... прияде ми се :)

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май