Рецепти за приготвяне на плодова вода за отслабване

Рецепти за приготвяне на плодова вода за отслабване

Безспорен факт е, че свалянето на килограми и приемът на вода вървят ръка за ръка. Първото правило във всяка диета за отслабване или тренировъчна програма е да се пие достатъчно вода. Въпреки това, на много хора, по една или друга причина, им е трудно да приемат необходимото количество от течността. А това е проблем, защото водата е много важна за здравословното състояние на тялото и е ключов фактор, когато говорим за отслабване. Ако и вие сте сред тези, за които пиенето на вода е непосилна задача, а искате да се разделите с няколко килограма от телесното си тегло, може да опитате с плодови варианти на течността, защото са приятни на вкус и много освежаващи.

Предлагаме ви различни рецепти за плодова вода. Пригответе си тази, която ви е най-приятна за консумация. С количествата и продуктите може да експериментирате според предпочитанията си. Водата, която използвате за направата на напитките, е добре да бъде дестилирана/филтрирана и да се пие в рамките на едно денонощие след приготвянето, освен в случаите, в които се препоръчва напитката да престои ден преди консумация.

Ягодова вода

От водата се получава напитка със свеж вкус, ако към нея добавите ягоди. Предлагаме ви три варианта за приготвяне на ягодова вода – с краставица и с босилек.

Добавете 5 тънко нарязани ягоди и 15 резенчета прясна краставица към литър вода. Изчакайте 5-7 минути, за да може растенията да придадат ароматите си на течността, и може да консумирате.

Нарежете 5 ягоди и 5 листенца босилек. Сложете ги в литър вода, която приберете в хладилник за 10 минути.

Измийте добре половин краставица и я нарежете на филийки (не я белете). Разрежете пет ягоди на две. Смесете двата продукта в стъклена кана, добавете 3 листенца пресен босилек и допълнете каната с вода. Оставете течността да престои една нощ в хладилник, след което може да я консумирате.

Ябълкова вода

Ябълката пречиства организма от вредните натрупвания и стимулира отслабването. Може да я използвате, за да получите ароматна освежаваща вода.

Измийте добре 2 средно големи ябълки, нарежете ги едро заедно с обелките, но премахнете семената. Изсипете парчетата в кана, в която сложете 2 канелени пръчици и напълнете с филтрирана вода. След това приберете съда в хладилника за една нощ.

Сложете 1 канелената пръчка в литър вода за една нощ. На следващата сутрин нарежете 1/2 червена ябълка на тънки резени, които добавете към канелената вода. Оставете напитката да престои 20 минути и може да й се насладите.

Към литър вода добавете 12 резена зелена ябълка и 7 резена лайм. Охладете напитката за час и може да я консумирате.

Вода с грейпфрут

Грейпфрутът е плод, който се препоръчва за консумация, ако трябва да намалите телесното си тегло. Ако добавите и розмарин, който оказва детоксикиращ ефект върху организма, ще получите освежаваща напитка, подпомагаща отслабването.

Обелете един грейпфрут, нарежете го и сложете в стъклен буркан. Добавете стрък розмарин и залейте продуктите с дестилирана вода. Приберете съда в хладилника за 24 часа, след това може да пиете от плодовата течност.

Ментова вода

За да си приготвите ментова вода, трябва само да добавите 10 листенца (цели или нарязани) от ароматното растение към литър студена вода.

Може да обогатите вкуса, като сложите и нарязана праскова или 1/4 чаена чаша зърна нар. Охладете напитката за 2 часа.

За да ускорите отслабването може да си приготвите и ментова вода с краставица. Сложете 10 ментови листа в кана и ги намачкайте на дъното й, като използвате дървена лъжица. Нарежете една краставица на тънки парчета с форма по ваш избор, сложете и тях в съда, след което налейте литър вода. Накрая добавете 1-2 щипка хималайска сол и приберете напитката в хладилника за няколко часа.

Портокалова вода

Предлагаме ви три варианта за приготвяне на портокалова вода – с джинджифил, с грозде и с алое.

Обелете 2 сантиметра корен джинджифил и го смачкайте в хаванче. Нарежете 1/2 портокал (заедно с кората) на тънки филийки. Сложете двата продукта в подходящ стъклен съд, залейте ги с 1 литър вода и приберете в хладилника за 2 часа.

Сложете 15 портокалови резена в литър вода, добавете 15 гроздови зърна, разрязани наполовина и охладете за 30 минути.

Обелете и нарежете 2 портокала на малки резени, изцедете сока на 1/2 лимон и смесете цитрусовите продукти с литър вода. След това прибавете 1/4 сок от алое и 4-5 ментови листенца. Плодовата напитка трябва да престои в хладилник известно време, преди да консумирате.

Гроздова вода

Друг приятен начин, чрез който можете да увеличите приема на полезни течности и да ускорите отслабването, е гроздовата вода.

Нарежете 10-15 зрънца черно грозде на половинки и 1 лайм на четири. Смесете ги в кана и залейте с филтрирана вода. Оставете напитката да престои 20 минути и тогава консумирайте.

Ароматна вода може да си направите и като в литър от течността сложите 1 чаена лъжица семена от кимион. Оставете за една нощ, след което добавете 10 нарязани зърна цариградско грозде. Изчакайте 10 минути и напитката е готова.

Боровинкова вода

Може да си приготвите плодова вода с аромат на боровинки, към която да добавите джинджифил или парченца краставица.

Напълнете стъклена бутилка с литър вода, добавете 20 червени боровинки и 5-сантиметров корен джинджифил. Охладете течността за 4 часа в хладилник, след което се насладете на освежаващия й вкус.

Разрежете 15-20 боровинки наполовина. Сложете ги в подходящ съд, добавете 10 резена краставица и залейте с литър вода. Оставете напитката да престои 5 минути и може да я консумирате.

Лимонена вода

Лимоновият сок подобрява храносмилането и не позволява на мазнините да се натрупват. Има най-различни начини да го включите в менюто си под формата на освежаваща напитка.

Изцедете сока от два лимона в литър вода. Нарежете на малки парчета трети лимон и добавете в течността. След това сложете 1–1,5 сантиметра корен джинджифил (може да го нарежете или настържете) и 0,5 – 1 супена лъжица червен пипер. Охладете напитката преди прием.

Друг начин да се възползвате от полезното действие на лимона е да си приготвите напитка от сока на един цитрус и литър вода. Пийте от течността през целия ден. Тя помага за пречистване на тялото от токсини и подпомага отслабването.

Цитрусът може да комбинирате и с ягоди. Разрежете лимон на две. От едната част изцедите сока и го смесете с литър вода, а другата половина нарежете на малки парчета, които също прибавете към водата. След това сложете в съда 10-15 пресни ягоди и 5-6 листа пресен босилек. Охладете плодовата вода за няколко часа и се насладете на вкуса й.

Ако харесвате аромата на лавандула, сложете стрък лавандула и 10 кръгчета лимон в литър вода и приберете в хладилник. След час напитката е готова за консумация.

Черешова вода

Отстранете костилките на 10 череши, нарежете плодовете на половинки, които сложете в литър вода. Добавете 1 нарязан на средни парченца лайм и охладете напитката за 15-20 минути.

Малинова вода

За да си приготвите малинова напитка, са ви необходими литър студена вода и 15 малини.

Може да добавите нарязан портокал или парченца кайсии към малините. Изчакайте 15 минути и ще се радвате на ободряваща напитка, която утолява жаждата и зарежда организма с полезни вещества.

Вода с диня и пъпеш

Динята и пъпешът са плодове, които прекрасно хидратират тялото и го пречистват от токсините.

Добавяйки по 10-15 кубчета от двата плода към литър охладена вода, ще получите ароматна детоксикираща и освежаваща напитка. За да бъде вкусът й наситен, охладете за 20 минути преди консумация.

Ако разполагате само с пъпеш, може да го съчетаете с 2 супени лъжици семена кимион и шепа ментови листенца. Смесете тези продукти, залейте ги с 1 литър охладена вода, изчакайте 10 минути и напитката е готова.

В случай че нямате пъпеш, а само диня, ето как може да я използвате. Сварете 1-2 стръка розмарин и 1-2 изсушени листа риган (или 1 чаена лъжица етерично масло от риган) в литър вода. Когато получената ароматна течност се охлади, налейте я в кана, добавете половин краставица, нарязана на кръгчетата и 100-150 грама диня, нарязана на малки кубчета. Сложете плодовата вода в хладилника за известно време.

Диня в комбинция с ягоди и розмарин. Смесете 2 чаени чаши нарязана диня и 1 чаена чаша нарязани ягоди в стъклена кана, в която сложете 2 стръкчета розмарин. Напълнете съда с филтрирана вода, оставете напитката да се охлади за 4-6 часа и тогава я приемайте.

Ползи от приема на плодова вода

Плодовата вода е лесен начин, чрез който да пречистите тялото си и да се разделите с нежеланите килограми. Приемът на такива напитки:

  • ускорява метаболизма;
  • подпомага освобождаването на мастните клетки;
  • подобрява настроението;
  • утолява чувството за глад;
  • облекчава мускулната умора при физическо натоварване и предпазва тялото от дехидратация;
  • не съдържа калории;
  • детоксикира организма;
  • изгаря излишните мазнини;
  • намалява стреса;
  • охлажда и освежава.

Дори да нямате нужда от отслабване може да си приготвяте плодова вода ежедневно, особено ако сте от хората, на които им е трудно да приемат необходимото за организма количество течности. Ароматните добавки не само ще направят водата приятна за пиене, но и ще ви ободрят и ще осигурят на тялото необходимата хидратация.

Източник: Framar.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май