Пристрастени към храната

Възможно е!
Пристрастени към храната

Имаме ли право да смятаме храната за наркотик? Това се опитали да разберат съвсем наскоро американски учени от световно известния Йейлски университет.

С помощта на ядрено магнитен резонанс въпросните експерти изследвали хранителните навици на общо 39 жени. На дамите били показани апетитни изображения на шоколадов млечен шейк. Едва след това те получили разрешение да се почерпят със сладкото изкушение.

В мозъка на участничките, които демонстрирали най-голяма привързаност към храната, се извършила сходна химическа реакция, подобна на тази, наблюдавана при алкохолиците или хората с наркотични проблеми. На практика млечният шейк може да се разглежда действително като наркотик, смятат специалисти.

Една предопределена зависимост обаче

"За да се преборят с проблемите си, алкохолиците трябва да се откажат от алкохола. Но можем ли да се въздържаме от приема на храна, след като тя е основното ни гориво?" пита реторично здравният специалист Чийвиз Търнър, основател на организация за лечение на зависими от храната - Binge Eating Disorder Association (BEDA).

Самата Търнър е бивша зависима. Тя признава, че не е елиминирала хапването, а преди всичко е променила хранителните си навици из основи, като се е подложила на специална терапия.

Как да разберете, че сте зависими?

Няма значение дали сте с наднормено тегло, или не. Ако връзката ви с хладилника е хипер силна, значи имате проблем. И то голям. Ако пък изпитвате вина всеки път, когато прекалявате с яденето, това е отличителен белег, че трябва да потърсите специализирана помощ, смята Чийвиз.

Истината е, че ужасно много хора по света са пристрастени към храната, без дори да си дават сметка за това.

Твърди се, че най-зависими все пак са американците - 25 милиона от възрастните жители на САЩ могат да бъдат диагностицирани с този проблем.

Без значение дали е биологически предопределена или не, важно е да фокусирате всички сили в намиране на решения срещу анормалната си връзка с храната.

Защото от това зависи качеството на живота ви, нали?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май