Предколедно: Най-здравословната диета!

Не се изтезавайте с глад, има по-лесен и питателен начин да се вталите
Предколедно: Най-здравословната диета!

Още по темата

Вълненията покрай празниците отдавна не се ограничават само с подаръците. По Коледа хората се събират и всеки иска не само да поклюкари и да хапне вкусно, но и да блесне със секси визия. Обичайно предпразнично всички заключваме хладилника и търсим някакви бързи диети, които да ни вкарат в топформа. Много от тях обаче са вредни и после ни карат да съжаляваме, че изобщо сме ги правили.

Хранителният експерт Мария Хелър обаче е създала специален диетичен режим, който обещава да ви отърве от 3 кг за две седмици без глад, броене на калории и тежък фитнес режим. Диетата ?, наречена DASH (Диетични подходи за спиране на хипертонията) бе определена за най-здравословната диета от Американската камара на диетолозите.

Какво трябва да правите през следващите 2 седмици?

Ключът е да изберете правилните протеини и здравословни мазнини, които ще ви помогнат да се заситите и да не прегладнявате.

Диетата на Хелър е разделена на 2 фази. Тя обещава не само да ви помогне да отслабнете, но и доказано да понижите кръвното си налягане, холестерола и така да се предпазите от сърдечносъдови заболявания и диабет.

Първата фаза от диетата DASH (първите две седмици от програмата) е период на преход с ниски въглехидрати, предназначен да възстанови метаболизма ви.

Този богат на протеини план за хранене – който се изразява в консумация на плодове и пълнозърнести продукти за 14 дни – ще ви накара да се чувствате заситени за по-дълго време и поради това и ще задейства незабавно загубата на тегло.

Втората фаза отново залага на пълнозърнести продукти, плодове и нишестени зеленчуци, за да поддържате и продължите загубата на тегло, както и да подобрите нивото на холестерола и кръвната захар.

Подобрените хранителни навици, за да видите резултатите преди Коледа

Консумирайте много зеленчуци. Можете да ядете колкото искате зеленчуци, които не съдържат нишесте. Също така трябва да включвате храни, богати на протеини, като немазно месо, риба, нискомаслено сирене, ядки – те засищат и поддържат в норма нивото на кръвната захар.

Чрез изрязването от менюто на нишестени и захарни храни, метаболизмът ви ще работи по-ефективно, тъй като ще имате намалено търсене на инсулин (хормон, който поддържа нивата на кръвната захар в килограми). Също така ще забележите, че ядете по-леки, по-здравословни храни, което ще ви накара да се почувствате по-енергични.

През първите няколко дни ще забележите, че талията ви намалява, защото губите мазнини от корема. Премахвайки нишестето и мазните храни, вие ще засилите метаболизма си, тъй като тялото ви няма да се нуждае от повече инсулин (хормонът, който поддържа нивото на кръвната захар). Ще усетите и че имате повече енергия и дори не се нуждаете от много храна. Още първите дни ще започнете да губите сантиметри от тялото ви, вследствие на намалените въглехидрати.

Първа фаза

През следващите 14 дни включвайте умерено големи порции от трите групи храни във всяко основно ядене. Важно: месото, рибата трябва да са с размерите на дланта ви. Една шепа боб, ядки, леща и соеви храни на порция. Сиренето трябва да бъде с размерите на малка кибритена кутия.

ЯЖТЕ...

1. Храни, богати на протеини и ниско наситени мазнини. Те включват:

Немазно месо

Риба и пилешко

Фасул и леща

Соеви храни

Нискомаслени сирена

Яйца

Нискомаслено кисело мляко (една купичка на ден)

2. Здравословни мазнини – Това са храни, съдържащи омега-3 и полиненаситени мазнини. При редовна консумация имат благотворен ефект върху кръвообращението и намаляват риска от сърдечни заболявания. Добрите източници на такива са:

Авокадо

Растителни масла, особено от маслини, рапично масло и ядки

Имайте предвид, че кокосовото и палмовото масло са изключени, тъй като те са с високо съдържание на наситени мазнини; също така салатни дресинги, особено тези, които включват тези две масла.

3. Храни, които са богати на протеини и съдържат здравословни мазнини.

Това са:

Ядки (за предпочитане непечени и не солени) и семена.

Мазни риби като сьомга и скумрия.

ПЛЮС

Избягвайте скорбялни храни (различни от боб). Това означава да се лишите от: хляб, макаронени изделия, картофи, ориз, всички пържени в тесто храни, захарни изделия (включително плодове без значение дали са пресни, замразени, сушени или консервирани), алкохол, кофеинови напитки, мляко.

Втора фаза

След като вече активно отслабвате, можете лесно да задържите резултата и да го продължите във времето. Вече сте се научили да се храните здравословно, а добрата новина е, че ще добавите още храни: пълнозърнести храни (не повече от три порции на ден) и плодове (не повече от 2 порции на ден). Също така е хубаво да увеличите малко упражненията.

*Една порция от пълнозърнеста храна = 1 филийка пълнозърнест хляб; половин пълнозърнест кроасан; 1/2 чаша сварени пълнозърнести макаронени изделия или кафяв ориз; 1 среден картоф или три пресни картофа с кожа

Една порция плод = 1/2 пресен плод; половин чаша плодов сок; 1 малка купичка сушени плодове; 2 супени лъжици консервирани плодове в сок.

С този режим ще продължите да губите тегло, макар и малко по-бавно след първоначалната фаза на възстановяване, но това е план, който можете да следвате цял живот.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март