Нестандартни подходи за сваляне на тегло

Нестандартни подходи за сваляне на тегло

Повечето от нас, които имат проблем с излишните килограми, обикновено се сблъскват с трудни за спазване диети, при които е необходима желязна дисциплина, измерване на храните до грам и още хиляди изчисления за количеството нужни протеини, мазнини и въглехидрати, ИТМ, калории в храната и др. Това често води до пълен провал в отслабването, особено когато се опитваме да го приложим за по-дълъг период от време.

От личен опит искам да споделя, че има още много алтернативни трикове, които са лесно приложими в натовареното ежедневие и ще ни доведат поне близо до идеалната фигура.

1) Използвайте температурните разлики за да топите мазнините

Знаете ли какво е определението за калория? Това е количеството топлинна енергия необходима за загряването на 1 гр. вода с 1 градус по Целзии.

Можем да се възползваме от горното определение по много начини:

Единият от тях е да пием студена вода, половин час преди хранене. Този трик ще ни накара да изгорим допълнително количество калории, ще стимулира обмяната на веществата и ще намали апетита ни. Важно е водата да не бъде приемана по време на ядене, защото това ще намали времето за нейното обработване.

Предполагам, че сте чували колко е здравословно спането в по-хладно помещение /16-18 градуса/. Сега вероятно ще се сетите, че можем да извлечем още една полза от него. Да, точно така – тялото ни хаби допълнително енергия, за да поддържа постоянна телесната ни температура, което води до калориен недостиг и ни лишава от няколко килограма годишно.

По същата логика можем да обосновем и факта, че плуването е един от спортовете, които ни помагат да топим най-много излишни килограми. Вероятно сте чували, че шампионите в тази дисциплина поемат дневно над 4 000 калории. Отслабващия ефект се получава не само от това, че се изискват допълнителни усилия за всяко едно движение под водата, но и поради температурната разлика с нашето тяло, която е поне 5-6 градуса.

Не мога естествено да не спомена и контрастните душове, които реално не ни костват никакво усилие, нито пък отнемат от времето ни. Те помагат за стягане и запазване на еластичността на кожата и естествено имат положителен ефект върху топенето на мазнините.

Дотук изредих все методи, които водят до горене на калории чрез охлаждане на тялото. Как тогава може да ни е полезна например загряващата сауна? Просто е - тя ни помага да премахнем токсините от организма, засилва обмяната на веществата, а добрият метаболизъм, както знаем, е най-сигурната предпоставка за сваляне на тегло.
2) Използвайте цветова, арома и музикална терапия за сваляне на тегло.

Още от дълбока древност религията е използвала всички наши сетива, за да ни направи подвластни на своята магия. Защо тогава да не обърнем в своя полза тези похвати, за да се почувстваме спокойни и да топим килограми?

Да вземем например цветовете. Известно е, че има такива които ни успокояват и такива, които възбуждат всички наши сетива и апетита ни. Обикновено топлите тонове ни правят по-активни и съответно по-гладни. Избягвайте да боядисвате кухнята си в жълто, оранжево или червено. Те ни носят емоция и творческо вдъхновение, но ни излагат на риск да хапнем повече от необходимото. Същият съвет се отнася и за кухненските пердета, мебели, покривки и прибори. Изберете например сини, малки чинии, за да не преяждате.

Стигаме до ароматите. Те създават асоциации в мозъка ни, които задействат различни подсъзнателни механизми и могат да потиснат или усилят апетита ни. Обикновено свежите миризми са тези, които ще ни накарат да ядем по-малко. Единият вариант е ментата, която асоциираме с край на храненето, тъй като такъв вкус има пастата за зъби и дъвката. Друг противник на преяждането е ароматът на зелената ябълка. Трябва да ви предупредя обаче, че ако пиете чай от мента или ядете ябълка, ефектът ще е точно обратен – ще огладнеете.

Не е за пренебрегване и музикалната терапия по време на хранене. Много качествени хранителни режими залагат именно на нея. Един от принципите на Средиземноморската диета е точно такъв – да се храним бавно в приятна и красива атмосфера, заобиколени от любимите си хора. Това е така, понеже ритъмът е в основа на всичките ни жизнени процеси – сърдечна дейност, дишане и дори храносмилане. Музиката ни успокоява и намалява отделянето на хормоните на стреса – кортизол и адреналин, както и хормонът на глада – грелин. Всичко, което редуцира натрупаното напрежение, е благотворно и за отслабването.

3) Преборете се с емоционалното хранене

Много често причината да преяждаме се дължи на факта, че искаме да усетим силен вкус в устата си, който да ни успокои и да ни достави удоволствие. Вероятно ни е скучно или искаме да се наградим след стресиращия ден или просто сме си създали навика да се храним пред телевизора.

Какво можем да направим? Естествено единият начин е да придобием нови полезни навици, да отклоним вниманието си от яденето чрез някакво хоби. Но това не става изведнъж.

Затова вариантът е да заситите вкусовите си рецептори с ниско-калорични храни. Примери за такива има много – зелена салата с много лимон, задушени зеленчуци, овкусени с подправки, които топят мазнини. Пример за такива са куркума, джинджифил, чубрица, черен пипер и много други. Можете да си нарежете на лентички и пресни зеленчуци като краставица, чушка, моркови. Заредете се с такива деликатеси за случаите, когато не можете да се удържите да хапнете нещо във вечерните часове.

Виждате, че начините да свалите излишните килограми никак не са малко и ако приложите комбинирано няколко от изброените подходи, като допълнение към здравословния си режим, ще бъдете слаби и стройни, каквито трябва да сме според природните закони.

Теодора Влаховска, hera.bg

ключови думи:
отслабване

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май