Неочаквани храни, които ускоряват метаболизма

Неочаквани храни, които ускоряват метаболизма

 

Метаболизмът е сложен процес на превръщане на храната в енергия. Има редица храни, които могат да го активират и да помогнат за поддържане на здравето.

Най-неочакваните от тях бяха посочени от американски експерти по хранене, съобщава порталът She Finds, цитиран от dariknews.bg.

Сиренето тофу, растителен продукт на основата на соя, не само се оказва ефективно средство за подпомагане на метаболизма, но то е един от най-мощните бустери за ускоряване на метаболизма. "Тофуто е лек протеин, който е пълен с хранителни вещества, което го прави идеален за хора, които следят теглото си", казва диетологът Лиза Ричардс.

Протеинът в соевото сирене изисква повече енергия за смилане, което временно увеличава скоростта на метаболизма ви.

Д-р Бен Шуф от своя страна похвали листните зеленчуци, особено спанака и къдраво зеле. Според него зелениите са пълни с хранителни вещества, които насърчават загубата на тегло, ускоряват метаболизма и поддържат нивата на кръвната захар стабилни.

Храните с високо съдържание на протеини също ще помогнат за ускоряване на процеса на превръщане на храната в енергия.

"Протеинът изисква повече енергия за смилане, което увеличава термичния ефект на храната. Яденето на протеин не само поддържа вашия метаболизъм, но също така помага за поддържане и дори изграждане на мускулна маса", обясни експертът по хранене Дестини Муди.

Друг важен продукт е канелата. Въпреки че не стимулира директно метаболизма, тя може да има положителен ефект върху нивата на кръвната захар. "Канелата подпомага метаболизма, особено при тези с метаболитни рискови фактори", подчертава Шуф.

И накрая, петият продукт, който ускорява метаболизма, е куркумата и нейният активен компонент куркумин. Всички скорошни проучвания сочат противовъзпалителните и антиоксидантни свойства на куркумина, които могат да повлияят на метаболитните процеси.

"Термогенните ефекти на подправки като куркума стимулират производството на топлина, активирайки изгарянето на калории", каза д-р Нанси Лин.

В същото време диетологът Сан Мигел отбеляза, че "антиоксидантните свойства на куркумата могат да намалят инсулиновата резистентност, нивата на кръвната захар и други метаболитни нарушения, свързани със затлъстяването".

ключови думи:
метаболизъм хрени

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май