Най-популярните диети на 2012 година

Google представи данни за най-търсените хранителни режими през отиващата си година
Най-популярните диети на 2012 година

Годината изтича между пръстите ни и, съвсем естествено, е време за равносметка...

Точно това направиха от Google: прегледаха статистиката си от изминалата година, за да определят кои са най-търсените ключови думи и изрази. Резултатите са забавни, както винаги, но нашето внимание беше привлечено от една специална част от тях: най-проучваните диети в интернет.

Разбира се, обобщението засяга само и единствено резултат на английски език, но това не го прави по-малко интересно.

Оказва се, че в топ 10 на най-популярните хранителни режими попадат тези на 3 супер известни модела – Адриана Лима, която се завърна на подиума само 6 седмици след раждането на детето си, Миранда Кър и Мариса Милър. И трите красавици са част от Ангелите на Victoria's Secret - абсолютен символ на сексапил.

Сред най-търсените диети има и няколко, които съвсем откровено бихме нарекли "несериозни". Те обещават бърз отслабващ ефект за кратко време, разчитайки на хранителни добавки, хапчета за отслабване и подобни.

Но сега ви представяме 3-те най-модерни диети през 2012 според Google:

747504inm.comНомер 3: Диета с малинови кетони

Няма грешка! Малиновите кетони са естествени съединения, отговорни за аромата на дребния плод. В същия вид се срещат в боровинките и къпините, но в по-малки количества. Използват се в парфюмерията и козметиката, и особено в хранително-вкусовата промишленост като ароматизатор, който е и един от най-скъпите изобщо.

Е, в определен момент се появяват едни учени, които си търсят нов обект на изследване, и започват да тестват въпросните кетони върху гризачи. Данните са противоречиви, но според няколко изследвания, ароматните органични съединения може би намаляват риска от напълняване при диета, богата на мазнини.

След като популярният лекар и телевизионен водещ доктор Мехмед Оз заяви в своето предаване, че малиновите кетони на таблетки са "чудо в шишенце за изгаряне на мазнини", американците полудяха по хранителната добавка. А покрай тях и голяма част от англоговорящия свят. Въпросните хапчета вече се предлагат и у нас посредством съмнителен онлайн магазин.

Нашият коментар: тук е моментът да кажем, че няма никакви научни доказателства в полза на твърдението, че малиновите кетони наистина подпомагат отслабването. А това някак автоматично означава, че не си струват парите, които хич не са малко.

Номер 2: Недиета

Режимът Beyond Diet (може да се преведе и като "Отвъд диетата" или "Антидиета") е безглутенов и се основава на принципа за ниския гликемичен индекс – прием на храни, които не предизвикват рязко покачване на инсулина в кръвта.

Хранителният режим разчита на онлайн общество, членовете на което плащат такса, за да се възползват от съвети, детайлни менюта, рецепти и т.н. Те могат да споделят информация и помежду си.

Идеята на Недиетата е да се превърне в начин на живот, който обещава здраве, приятна визия и добра физическа форма. Към нея всеки абонат получава 2 безплатни гида за тренировки с тежести, в които упражненията са разделени по полов признак.

Програмата предлага и добри възможности за повишаване и поддържане на мотивацията и дисциплината на отслабващите.

Нейно лице е и един от създателите й – нутриционистът Изабел де Лос Риос.

747503Beyond Diet

Нашият коментар: установяването на определени правила в храненето и движението винаги е от полза. Идеята за общност също е добра – предполага споделяне на опит, добри примери, идеи, повече мотивация.

И все пак, разделяне на упражненията на мъжки и женски??? Сериозно? Не и в 21-ви век...

747505Details MagazineНомер 1: Диетата на Майкъл Фелпс

Да, признаваме, това е забавно. В последните години американският плувец е абсолютен символ на атлетизъм и постоянно добра форма.

Около Олимпиадата в Пекин през 2008 г. спортистът призна, че поглъща по 12 000 калории дневно, тъй като тренира 6 дни в седмицата, а всяка тренировъчна сесия трае не по-малко от 5 часа.

За Олимпийските игри тази година в Лондон Фелпс сподели, че следва подобна схема, в която обаче калориите варират в диапазона 10-12 000 на ден. От стотиците интервюта, които плувецът даде, стана ясно, че консумира сандвичи, яйца, паста, пици, месо и т.н. без ограничения, но с внимание към продуктите, от които са приготвени. С други думи, избягва твърде преработени храни и джънк.

Изглежда обаче интернет потребителите са мега любопитни как се храни един от най-популярните спортисти днес. Все пак фактът, че някой може да изяжда подобни количества храна и да изглежда по този начин, е повече от интригуващ.

Нашият коментар: не опитвайте това вкъщи, освен ако не сте супер атлет, който се цели в участие на следващата Олимпиада ;) Не, сериозно, това е диета, подходяща само за професионални спортисти.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май