Модни диети 2012: отслабване с въглехидрати

Книгата на Крис Пауъл е в духа на последните тенденции, реабилитиращи въглехидратите в храненето
Модни диети 2012: отслабване с въглехидрати

В диетично отношение 2012-та не се очертава като революционна година, поне засега. Все така ще се пропагандират балансът в храненето (каквото и да значи това...), закуската като задължителен старт на деня и магическите способности на антиоксидантите във всякаква форма.

Обаче списание Time, както и ние, очаква няколко нови тенденции, формулирани в отделни книги. Част от тях вече са издадени, други ще се появят скоро, а най-интересните споделяме и анализираме тук.

Започнахме с хранителните навици на кльощавите мацки и пиянската диета на един парти рокаджия от Ню Йорк, а сега продължаваме с:

Choose to Lose

Свободен превод: Избери да отслабнеш

Автор: Крис Пауъл

Издадена на: 27 декември 2011г.

Идеята: Крис Пауъл, за когото вече сме писали, е супер популярен в САЩ. Чаровният американец покори публиката, демонстрирайки изумителната трансформация на 31-годишния Дейвид Смит. Последният имал сериозни проблеми с теглото, което в определен момент от живота му надвишавало 280 килограма. След повече от 2-годишна работа с Дейвид обаче, Крис отчита изключителни резултати – над 180 килограма надолу, сериозна промяна в хранителните навици на клиента му, а и в начина му на живот изобщо.

Разбира се, тази история вдъхновява телевизионния гигант ABC да стартира поредицата "Пълна промяна: отслабване" (Extreme Makeover: Weight Loss Edition), в която Пауъл помага на различни хора да се преборят с излишните килограми и да придобият самочувствие за нов живот.

След всичко казано до тук, появата на Choose to Lose е съвсем очаквана. В нея треньорът споделя своята програма – 7-дневен въглехидратен цикъл, в който се редуват ниско с високо въглехидратни дни. Има и специален "ден за злоупотреби".

Основната теория на Крис е, че тялото, веднъж влязло в режим "изгаряне на подкожни мазнини", се придържа към него, дори в моментите, в които получава въглехидрати (бавни, естествено). Редуването на дни, в които те присъстват с такива, в които липсват, обещава контрол върху глада, а разгулните дни засилват психическата устойчивост на диетуващия.

Планът следва широко използваната схема за 5 хранения дневно – 3 основни и 2 междинни, независимо от наличието или липсата на въглехидрати в тях. Предложени са примерни менюта, съвети за бързо и ефективно готвене, например за 5 работни дни напред, препоръки за качествено пазаруване, както и сериозен набор от рецепти.

Освен това, в книгата си, написана достъпно и забавно, Пауъл разяснява стегнато, но изчерпателно, ролята на всеки макронутриент (протеини, въглехидрати, мазнини) в тялото и като част от храненето. Според него, менюто може да е разнообразно, дори и да е диетично, но при условие, че калориите в него са в определени граници.

След въвеждането в диетата, Крис споделя и универсалната си тренировъчна схема. Тя включва упражнения с тежести за цялото тяло, както и интервални кардио сесии. Треньорът настоява, че изпълнението й минимум 3 пъти седмично е от огромно значение за постигането на крайната цел на всеки, който се бори с малко или повече излишно тегло. Той предупреждава още, че ако някой очаква да се стопи за седмица-две, ще бъде крайно разочарован. Оптималният вариант за добри резултати изисква между 2 и 3 месеца, подчертава авторът.

Накрая дава и мотивиращи напътствия и съвети, помощни материали и други положителни насоки за успешно следване на плана му за трансформиране на тялото.

Книгата може да се поръча от няколко от най-големите онлайн книжарници на английски (с твърди или меки корици, съответно за 15 или 10 долара) или в електронен формат (срещу около 12 долара).

Нашият коментар: схемата на популярния американец звучи доста добре и, на практика, не забранява нищо на диетуващите, давайки им възможност регулярно да се наслаждават и на най-любимите си калорийни бомби. Изглежда добре балансирана и разнообразна, освен това включва програма за физическа активност, което е допълнителен бонус. Бихме добавили още, че може сериозно да промени начина на живот и да повиши качеството му.

До тук – добре, но колко от читателите ще се справят с разделянето на ниско от високо въглехидратен ден, е друга история. Убедили сме се, че прекрачването на границата е много лесно, особено с течение на времето и рутината. Така в ниско въглехидратната закуска се появява половин филийка пълнозърнест хляб, а междинното хранене от бананов шейк се превръща в 1-2 курабийки и т.н., и т.н.

Идеята ни е, че със сигурност ще има хора, за които Choose to Lose ще работи безотказно и които ще успяват да я следват. Ще има обаче и такива, неспособни да превключват всеки ден на нова схема. Това зависи до голяма степен от индивидуалната сила на волята, но и от някои субективни фактори като общото ниво на стрес или работата на смени и през нощта. Така че, не бързайте да се ентусиазирате от 7-дневния въглехидратен цикъл, преди да го сверите със себе си.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май