Модни диети 2012: Диетична рехабилитация

Експерт по зависимостите дава рецепта за успешно спазване на всяка диета
Модни диети 2012: Диетична рехабилитация

Колкото по-пролетно е навън, толкова по-актуална става темата за отслабването, както и експериментите с различни хранителни режими. Поголовно изчезват грейпфрутите и лимоните от съответните сергии/щандове, най-поръчвани са салатите, градското народонаселение се налива с фрешове, а пилешките гърди стават по-популярни от женските... Шегата настрана, знаете за какво става дума: "... всяка година, по същото време..." :)

При диетите обаче не важи максимата, че всяко начало е трудно, напротив. Започването им е лесно, по-трудно е продължителното спазване, промяната в нагласата към храната изобщо, постигането на определен резултат и запазването му и т.н. По този повод ще ви представим още една книга, която вече се превърна в настолно четиво за отслабващи в САЩ, и дори списание Time я отбеляза като нова тенденция в храненето:

Dr. Mike DowDiet Rehab: 28 Days to Finally Stop Craving the Foods That Make You Fat

Свободен превод: Диетична рехабилитация: 28 дни, докато накрая спрете да желаете храните, които ви правят дебели

Автор: д-р Майк Дау

Издадена на: 27 декември 2011 г.

Идеята: първо трябва да отбележим, че авторът е психотерапевт, специализирал в преодоляване на различни зависимости, включително към храна, и в лечението на хранителни разстройства. Освен това е и сертифициран консултант в областта на личните и любовните взаимоотношения, което много му помага.

Това е първата му книга, посветена на хранителните зависимости, и тя по никакъв начин не е типичното диетично четиво. Много повече прилича на наръчник за справяне с афинитета към точно определени храни, които най-често водят до проблеми с теглото, а оттам и до други негативни последствия.

Основната идея на д-р Дау е, че хората днес много лесно се пристрастяват към джънк храни и тази теория има своята обосновка. Преди 2 години The Scripps Research Institute публикува резултатите от изследване, проведено с гризачи, което показва, че пристрастяването към определени храни става чрез същия молекулярен механизъм, както зависимостта към хероин и кокаин. Изследването на тази теория продължава и тепърва ще се трупат доказателства в нейна подкрепа.

А авторът на "Диетична рехабилитация" настоява, че за пристрастяването са виновни добре познатите ни невротрансмитери серотонин и допамин, които имат отношение към различни процеси в тялото, включително към доброто настроение.

Д-р Дау пояснява, че двете вещества се отделят бурно в тялото след консумация на джънк храни и това води до пристрастяване към тях.

Тъй като този тип храни обикновено имат високо съдържание на прости захари и/или мазнини, водят до трупане на излишно тегло. Съвсем естествено, при ограничаването им, синтезът на допамин и серотонин спада, а това води до негативни усещания и дискомфорт. Както и до диетични провали – зачестяване на "прегрешенията" в менюто, прекратяване на хранителния режим и дори резки злоупотреби с любими калорични изкушения.

Книгата на д-р Майк предлага 4-седмична схема, чрез която постепенно диетуващите да променят отношението си към това, което консумират, и хранителните си навици, като по този начин да преодолеят зависимостите си към определени продукти.

В първата седмица от менюто отпада готварската сол, а авторът предлага да бъде заменена с калиева или подправки като черен и червен пипер, босилек, риган, розмарин, салвия, куркума, джинджифил, къри. Тук не става въпрос да не се използва сол изобщо, а по-скоро да се ограничи количеството й.

Във втората седмица диетуващият трябва да се опита да съчетава храните, на които не може да устои, с по-здравословни продукти, също стимулиращи отделянето на допамин и серотонин. Добрите варианти са поместени в допълнителен списък и сред тях попадат:

  • източници на протеин като телешко, пилешко и пуешко месо, както и различни видове риба;

  • зърна като киноа, ечемик, овесени ядки;

  • млечни – кисело мляко, козе прясно мляко, извара;

  • плодове и зеленчуци като броколи, гъби, смокини, боровинки, грозде, киви.

Това съчетаване има за цел да накара мозъка да приема по-добрите за тялото храни като новите любими продукти, които провокират отделянето на "приятните" химикали.

Dr. Mike DowПрез третата седмица се препоръчва пълна замяна на 3 любими джънк храни със здравословни продукти, а в последната седмица всички изкушения трябва да изчезнат, за сметка на по-добрите им варианти.

Според д-р Дау, след този период човек се отървава от пристрастяването си, способен е да се храни разумно и да се въздържа от калорични прегрешения на емоционална основа. Освен хранителни замени, в процеса той влага и увеличаване на физическата активност, отново по конкретна схема, която да компенсира ограничаването на безполезните храни.

Нашият коментар: като цяло, има голяма доза логика в твърденията и препоръките на Майк, които важат все повече и за нашата действителност. Ние също сме на мнение, че хората често подхождат емоционално към храненето, а не изхождат от физическите си нужди. Това, съответно, води до пристрастяване, прекаляване и проблеми с килограмите.

Обаче не сме съгласни с традиционния списък от суперхрани, в който задължително присъстват киноа, боровинки, пилешко месо и т.н. В книгата има подробен списък с продукти, от които читателят да избира, но те са характерни най-вече за американската кухня, доколкото има такава.

Наблюденията ни говорят, че у нас най-некачествените меса, например, са пилешкото и телешкото (има голям внос и слабо местно производство, особено на телешко). В същото време, свинското ни е много добро и имаме отлична пъстърва, а не сьомга. А и бабите ни определено не са се изхранвали с киноа и овесени ядки, нали? С други думи, идеите за здравословни замени имат нужда от адаптация на местно ниво.

Големият плюс на д-р Дау, а и на книгата му, е опитът му в работата с различни зависимости и методите за успешното им преодоляване, които могат да се окажат наистина полезни, приложени към спазването на диети. Така че смятаме да дадем шанс на "Диетичната рехабилитация" и да видим до какво може да доведе :) Цената на книгата е около 15 долара с твърди корици + доставка до България.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май