Лимонена диета

Един добър хранителен режим, който обещава положителна промяна в хранителните навици
Лимонена диета

Признаваме си, че той спечели симпатиите ни от първия път. По две причини.

Първата, както може да се досетите, е лимонът. Имахме възможността вече няколко пъти да похвалим жълтия сладур, така че, струва ни се, няма нужда да ви натоварваме с допълнителна информация от впечатляващата му биография.

Ако все пак се налага да споменем нещо за него, нека уточним, че сокът му също е много полезен. Оказва се, че той е с голяма концентрация на витамин C. Освен това, има доброто качество да повишава активността на храносмилателната система.

Втората причина, поради която бихме подкрепили с вот на доверие режима на лимоните е, че той е удобно либерален. Тоест, позволява значително голяма свобода в менюто и не е свързан с анормална рестрикция на калории.

Най-общо, основната идея на въпросната диета е всеки ден да се пие сок и да се хапва кора от лимон. Останалите правила са прости и, при спазване, гарантират постигането на добри резултати.

Нека все пак видим няколко съществени елемента от тази програма:

1. Сутринта започва приятно: с коктейл от сока на изстискан лимон с чаша топла вода. Смята се, че тази комбинация от течности активира безотказно храносмилателната система.

Тук е мястото да кажем, че приемът на алкохол трябва да бъде сведен до минимум. Препоръчва се избягването на газирани и подсладени напитки. Кафе – може, но по една чаша на ден :)

2. Е, да. Редовната и щедра консумация на плодове и зеленчуци също е ключов момент и в тази диета. Обяснението може да ви подразни, но сме длъжни да го споделим с вас :) В градинските разбойници има фибри, много витамини, минерали, както и редица полезни нутриенти. Те подобряват съпротивителните сили на организма, съдействат за постигане на хормонален баланс, успокояват нервната система и като цяло – благоприятстват за отслабването.

3. Следващото правило е от съществено значение не само в този хранителен режим, но по принцип в акцията по постигане и поддържане на оптимално тегло.

Оказва се, че раздразнението, липсата на концентрация, умората и главоболието са все симптоми на неприятна флуктуация на нивата на кръвна захар. Която пък може да доведе до трагичен резултат, а именно – до опасна за фигурата злоупотреба със сладко и гризинки.

Смята се обаче, че ако храната се овкуси с лимонов сок, това съдейства за по-приемливото й въздействие върху нивата на кръвна захар. Готин трик е да се добавя и кора от лимон в салатата, супата и изобщо във всички ястия, за които се сещате в момента. Припомняме, че лимоните са добър източник и на фибри, за които се смята, че имат свойството да поддържат трайно усещане за ситост. Продукти, богати на протеин, вършат същата работа и са незаменими помощници в отслабването.

4. И, естествено, отказът от високо калорични храни, както и от тези със сериозно съдържание на захари в тях, е препоръчителен. Внимание: плодовата захар (фруктозата) също може да предизвика внезапни пристъпи на глад. Така че плодчетата е добре да се комбинират с ядки, за да се намали въздействието на сладката госпожица. И, разбира се, да не се прекалява с тях.

5. Консумацията на здравословни мазнини е абсолютно необходима в процеса по отслабване. Такива са омега-3 мастните киселини, които могат да бъдат намерени в рибата и ядките, например.

6. И на последно място: важно е храната да се обработва бавно и внимателно. Защото ако не е добре сдъвкана, голяма част от полезните нутриенти в нея не получават шанс да се усвоят добре. Което като резултат води до затормозена дейност на храносмилателната система.

Изглежда това, което харесваме най-много в тази диета все пак, е липсата на крайно видима принуда и садистични ограничения в нея.

В този смисъл, даже сме склонни по-скоро да я окачествим като начин на живот, отколкото като диета. И наистина - като спазва определени, съвсем прости, правила в храненето, всеки може да допринесе за здравето и по-доброто си самочувствие. В това сме 100% убедени.

Забележка: преди да се подложите на тази диета, първо се консултирайте с личния си лекар. Защото стомахът ви може да се окаже чувствителен към лимонената киселина в жълтия симпатяга. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 02.08.2011 | 21:16
    тъкмо си направих домашна лимонадка с парченца лимон, които смятам да изям и доста голямо количество мед, разтворен след като топлата вода се охлади, разбира се :)) много обичам тези сладурски жълти плодчета...статията е страхотна :)

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май