Как да отслабнем с 11 килограма за 1 ден

Поредното доказателство, че свалянето на тегло и мазнини са две коренно различни понятия
Как да отслабнем с 11 килограма за 1 ден

Всеки човек си има своя теория за това коя е най-добрата методика за отслабване. Някои вярват, че истината е в тренировките. Други са на мнение, че ключът е в храненето. Една част от тези "други" изключват въглехидратите, втора част отбягват мазнините, трета не ядат храни, в които има буквата "р", четвърта спазва лунната диета... това изброяване може да продължи до безкрай.

Един персонален треньор от Щатите обаче решава да покаже на обществото истински ефективния начин за драстично намаляване на теглото в рамките на 24 часа. С тази демонстрация той не цели да даде препоръка за отслабване, а точно обратното - да даде пример за това как НЕ се прави и да акцентира върху факта, че човек може да започне да тежи много по-малко без да е отслабнал нито грам.

И преди сме акцентирали, че индексът на телесната маса не ни носи кой знае колко информация за начина, по който изглеждаме, и за количеството мазнини, което имаме по себе си, но Рос Еджли го прави по един особено убедителен начин. След края на своя 24-часов експеримент, той заявява "Надявам се, че по този начин ще помогна на хората да установят едни много по-здравословни взаимоотношения с кантарите си и в крайна сметка ще осъзнаят, че теглото може да варира в зависимост от много други фактори, различни от подкожните мазнини.

Но за какъв експеримент точно става въпрос? Може би сте чували, че между 50% и 70% от тялото са вода. Ако трябва да вземем за пример Рос, който тежи 95 килограма, това ще рече, че поне 48 килограма от това тегло са под формата на телесни течности. 28-годишният американец се лишава от една значителна част от тях, използвайки не един, а няколко драстични подхода...

Никаква сол. Натрият (повечето сол е богата на натрий) допринася за задържането на вода в тялото.

Минимален прием на вода. Колко минимален ли? 100 милилитра за целия ден.

Вани с английска сол. Тялото се поти в горещи и влажни условия, а английската (епсомова) сол допълнително съдейства за извличането на влагата от тялото.

Сауна. Още жега и потене.

Сауна костюм. Още повече потене. Рос тренира, облечен с 5 (пет!) ката дрехи и увит в найлон, за да увеличи количеството загубени течности.

Диуретици. Добавки като витамин С, корен от глухарче и големи количества кофеин, които стимулират ходенето до тоалетната по малка нужда.

Въглехидратна рестрикция (плюс супер интензивни тренировки). Част от въглехидратите, които ядем, се складират в мускулите и черния дроб под формата на гликоген, за да послужат за "бърза" енергия в случай на нужда. Когато спрем да приемаме въглехидрати и изчерпаме гликогеновите си запаси посредством интензивни тренировки, тогава теглото ни значително може да намалее. Всъщност, в един килограм мускулна маса се складират около 18 грама гликоген, но всеки един грам от тях е свързан с допълнителни 3,5 грама вода. А това никак не е малко и е едно от обясненията за рязката загуба на тегло след стартирането на нисковъглехидратна диета.1107325Ross Edgley

Тук бихме искали да акцентираме, че предприемането на тези действия в съвкупност от когото и да било е силно НЕПРЕПОРЪЧИТЕЛНО, особено ако държите на доброто си здраве. Подобни подходи се използват от много атлети, които трябва да свалят тегло, за да влязат в определена категория, но имайте предвид, че: 1)за тези хора се грижи екип от специалисти и 2)за тях спортните постижения винаги са приоритет пред здравето.

Самият Рос споделя, че въпреки невероятния резултат, всеки един миг от експеримента му е донесъл голямо страдание и се радва, че всичко това е само минало. Непосредствено преди започването му е преминал лекарски преглед, а веднага след приключването му е побързал да посегне към четирилитров бидон вода с разтворени в нея електролити. С лошия си пример се опитва да каже само едно: по никакъв начин не позволявайте на числото на кантара да диктува живота, самочувствието или диетата ви!

И все пак, за любопитните, ето ги резултатите му в конкретни цифри:

Преди експеримента След експеримента
Талия  84 см 74 см
Гърди 114 см 102 см
Бицепс  46 см 37 см
Бедро  74 см 61 см
Тегло 94,7 кг 83,4 кг

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май