Има ли опасност от прекаляването с витамини

Има ли опасност от прекаляването с витамини

Най-важното

Още по темата

Витамините са полезни, но в умерени количества. Когато с някои витамини се прекали, могат да доведат до обратен ефект. Все пак е много трудно по време на вашата диета да прекалите с витамините Д, Е, К, Ц и Б.

Витамин А е единственото изключение. Можете да приемете много големи количества от този витамин. Той се съдържа в огромни количества от черните дробове на различните животни. Предозирането с витамин А може да доведе до стомашни проблеми, а в крайни случаи и до язва, за това докторите препоръчват да не се прекалява препоръчителната дневна доза.

Прекаляването с другите витамини не води до големи опасности, но все пак докторите съветват, че тялото може да абсорбира определено количество витамини, а другите просто се изхвърлят от тялото.

Според докторите предозирането с витамин А може да доведе до увреждане на черния дроб, главоболие, язва, гадене, косопад, загуба на апетит, болки в костите, проблеми със съня и кожата.

Витамин Д. Предозирането с този витамин не води до големи последствия за организма, може само да доведе до лека болка и отслабване на мускулите. При тежки тренировки не трябва да се прекалява с този витамин, защото може да се стигне до контузия.

Витамин Е. При екстремно приемане на този витамин може да се стигне до гадене и болки в стомаха.

Витамин Б6. Предозирането с този витамин може да доведе до проблеми с нервите, но това може да се случи ако години наред се приема повече от препоръчителната дневна доза.

Вижте още: Кетогенна диета

Вижте още: Диетата на Аткинс.

Вижте още: Средиземноморска диета.

Вижте още: Протеинова диета.


Вижте още: 10-те храни, които ще ви върнат формата.

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/FitWell.bg?fref=ts

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април