Живот без месо

(Не)предубедената гледна точка на един месоядец :)
Живот без месо

Най-важното

Особено внимание трябва да се обръща на приема на следните хранителни вещества:

Протеин – от бобови растения, ядки, семена, киноа, амарант или специални добавки под формата на изолати)

Витамин В12 – от млечни продукти и яйца. Въпреки стръка целина, който са опрели в слепоочието ми, рискувам да твърдя, че за стриктните вегани не съществува начин да си набавят този витамин чрез храната. Широко разпространен сред тях мит е, че той се намира във ферментиралата соя, някои водорасли, спирулина и бирената мая. Последните всъщност съдържат аналог на витамина, които се наричат кобаламид и има ужасното свойство дори да увеличи дефицита на В12 в организма.

Витамин D най-добрият "източник" е слънцето, последван от витамин D2 (ергокалциферол), който се добива от мая (квас) или плесени.

Калций – от спанак, лапад, коприва, бобови, ядки, семена, тофу.

Йод – от някои водорасли, аспержи, спанак, лапад, коприва, йодирана сол.

Омега-3 – ленено семе, орехи, хранителни добавки от алгае.

Започвам настоящия материал с едно уточнение от оправдателен характер – той не е плод на доброволни усилия от моя страна! Представители на отбор "Черешка" току-що отвлякоха капитана на отбор "Бутче"! Заплашиха, че ще го хранят само с корени и няма да го освободят, докато не изпълним две условия: 1)да престанем да се подиграваме с хранителния им режим и 2)да го опишем възможно най-подробно и да го публикуваме на сайта, за да подпомогнем тяхната пропаганда. Бързам, защото всяка секунда без месо може да е последна за нашия капитан!

Както е видно, някои избират пътя на "Черешка" съвсем доброволно и възприемат безмесен хранителен режим, който се състои основно от зеленчуци, плодове, варива, зърнени храни, ядки, семена и в отделни случаи животински продукти като млечни и яйца.

Съществуват екстремни представители на вегетарианската групировка, които се наричат вегани и същите слагат в устата си само храни от растителен произход. Те обикновено избягват и употребата на всякакви животински изделия от нехранителен произход, например кожени дрехи и мебели, бижута от слонова кост и др.

Има и някои идеологически отцепници, които мислят за себе си като за вегетарианци, но въпреки това си позволяват да ядат морски дарове и риба. Малка част от тях стигат дотам, че отвреме-навреме могат да бъдат забелязани да предъвкват пилешка мръвка с привидно отвращение на лицето.

За целите на настоящата пропаганда следва да направим едно разграничение – тук ще си говорим по-скоро за "безмесна диета", а не за вегетарианство. Последното е цяла култура, която, освен хранителните избори, включва в себе си и някои морални и/философски възгледи, с които не всички въздържащи се от месо са съгласни.

Съществуват няколко причини, поради които хората избират да се отдадат изцяло или предимно на растителни източници на енергия:

  • Етически (ненасилие) – схващането, че животните не трябва да бъдат убивани за храна, при положение, че това не се прави с цел оцеляване и съществуват алтернативи.

  • Етически (производство) – загриженост за нехуманните условия на масово отглеждане на животните.

  • Религиозни – принадлежността към религия (будистко учение, ислям, юдаизъм), което забранява консумацията на месо или отделни животински продукти.

  • Екологични – фактът, че отглеждането на животни и риба в индустриални условия нанася сериозни щети върху околната среда (за съжаление, същото се отнася и за индустриалното земеделие).

  • Здравословни – разбирането, че растенията са полезни, а месото – вредно.

  • Финансови – за много хора животинските продукти са непосилно скъпи и това понякога става причина да се ориентират към по-бюджетни източници на протеин и мазнини.

Независимо от причините, поради които един човек решава да се отдаде на диета от преобладаващо растителен характер, важно е да се има предвид, че подобен начин на живот може да има сериозни (както положителни, така и отрицателни) отражения върху здравословното му състояние. "Вегетарианството" често се възприема като елиминиране на набор от определени продукти, но не и като система от полезни хранителни навици. За съжаление, отказът от месо не е в състояние автоматично да ни направи по-здрави. Съществуват много "позволени" храни от сорта на чипс, захарни изделия, безалкохолни напитки, транс-мазнини и др., за чието вредно влияние често не си даваме сметка в опитите си да страним от "забранените" такива. Освен това, ограниченият прием на животински продукти създава предпоставки за възникването на дефицити на някои много важни нутриенти, в това число протеин и редица витамини и минерали. Безмесната диета, като всяка друга, трябва да е базирана на достатъчно качествени продукти, отгледани в естествени условия и подложени на минимална преработка.

Без значение като какви се определяте, включването на повече плодове, зеленчуци, ядки и семена в менюто ви определено може да подобри здравето ви и да намали вредното ви влияние върху природата. Влизането в определена категория обаче, изобщо не е задължително. Още по-малко задължително пък е изпадането в крайности и проповеди, насочени към инакомислещите. Също както отбор "Черешка" всъщност само се преструва на терорист и ще се пречупи пред букет от моркови... който след това ще бъде безжалостно наръфан от иначе кръвожадния отбор "Бутче".

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 16.04.2015 | 16:20
    "Бутче" - всъщност може да го прекръстите на "Човек",
    а "Черешка" , на "Козичка".
    Лек дееен :)
  • 1
    от Не е посочен | 03.08.2011 | 10:53
    Breaking news* : Капитан на отбор "Бутче" е освободен, в добро здраве е и от днес започва да се храни нормално :) Пожелаваме му бързо възстановяване и по-редки срещи със злобните череши :)

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май