Добри храни, лоши храни! Част 2

Психопатия на храненето
Добри храни, лоши храни! Част 2

Ако си спомняте, миналата седмица заедно съпреживяхме хранителната драма на цял един американски народ. Или поне на представителна извадка от него. Ако не си спомняте, имате точно 5 минути да си припомните. Аз чакам...

Така, продължаваме. Сигурно вече се чудите защо трябва да съпреживяваме с американците. Та нали всички знаем, че в САЩ им "промиват мозъците"? На първо място, защото в България подобни интересни изследвания не се правят. Но най-вече, понеже се случва така, че дори и у нас повечето модни тенденции в храненето идват оттам. И, за съжаление, често се оказваме също толкова промити, колкото са и те.

Добри храни, лоши храни! Част 2inm.com Но да видим дали оттатък океана наистина вярват, че съществуват добри и лоши храни. Оказва се, че 40% от хората в извадката на доктор Розин са готови да се закълнат в това. За да бъде една храна добра, тя трябва да бъде изключително нискокалорична, но същевременно много хранителна. Лошите храни, от своя страна, са считани за особено бедни на хранителни вещества, но калорични, разболяващи сърцето и вероятно плод на подмолна терористична конспирация. Ние може и да се шегуваме, но подобно "чернобяло" мислене хич не си е шега работа. По този начин може да се стигне до пълното отричане на храни, които може и да са вредни в големи количества (което всъщност е валидно за всички вещества), но са жизненоважни.

И наистина, 26% от участниците в изследването считат, че изцяло лишената от сол диета е по-здравословна от приема на щипка сол дневно. А 31% са на мнение, че храненето без мазнини е полезно. Пол Розин нарича това "безчувственост към дозата". Както може би вече знаете, солта и мазнините са есенциални елементи от храненето, без които животът ни би бил, меко казано, сериозно възпрепятстван. И въпреки това, голям процент от интервюираните вярват, че ако се лишат от тях, биха били по-здрави.

Почти половината от тях си внушават, че в 30 гр шоколад има повече калории, отколкото в 150 гр хляб (45%), и че една чаена лъжичка царевично олио е по-калорична от същото количество мас (47%). Нашите наблюдения също показват, че голяма част от хората са склонни да възприемат "лошите" храни като задължително по-калорични от "добрите", независимо от дозата.

Добри храни, лоши храни! Част 2inm.com В личен разговор наскоро ми беше сервирано, че маслото е по-"мазно", калорично и вредно от зехтина. В случай, че не знаете, в 100 гр масло стандартно има около 82 гр мазнини и 717 калории, докато в същото количество зехтин мазнините са 100 гр, а калориите – приблизително 884. Въпросната девойка можеше без проблем да удави салатата си в полезен зехтин (от маслини, натурални!), но за нищо на света не би се съгласила да изяде парченце отровно масло (от крава, навярно луда?!) от страх да не надебелее и да не й се пръсне сърцето.

Пределно сме наясно, че мирогледът на всеки един от нас се базира на изключително много стереотипи и категории. Някои от тях – основателни, други – не чак толкова. Стигне ли се обаче до дихотомизирането на естествените храни около нас, тогава наистина рискуваме да загубим реална представа за тяхното значение за здравето ни и дори да си направим лоша услуга. В дългосрочен план това може да доведе до парадоксалната комбинация от орторексия и нездравословно хранене, изненадващо напълняване, чувство за вина, когато си нарушим режима, и редица депресивни състояния.

Нашият призив към вас е да не бъдете екстремисти или поне да помислите, преди да размахате пръст срещу съдържанието на вашата или чужда чиния. Хранете се с удоволствие и позволявайте на хубавите храни да се грижат за вас :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 27.10.2011 | 12:08
    Отговор на коментар #1 от : Хахахаха, точно вчера Ясен ми разказваше как някакъв негов колега обядвал сладолед в 16 ч. Спешно трябва да ги ремонтират тия хора :)
  • 1
    от Не е посочен | 27.10.2011 | 11:39
    Прекрасно продължение на статията! Нека само да добавя подобен случай:

    Един колега погълна 2 банана, 2 праскови, 2 мандарини и 1 грейпфрут нарязани и заляти със сметана (плодова салата) защото бил на диета.

    Интересното беше, че ми направи забележка на сандвича ми със сьомга и зелена салата, че бил по-вреден от салатената бомба която изяде :)

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май