Диетата "Саут Бийч": Минус 1 кг седмично

Диетата "Саут Бийч": Минус 1 кг седмично

Диетата "Саут Бийч” е създадена през 2003 г. в Маями от кардиолога Артър Агътстън като специален режим на хранене, предназначен да помогне на сърдечно болните му пациенти да свалят излишните килограми.

Кръстена е на прочутия баровски район във Флорида South Beach и по качества списание U.S. News & World Report я нарежда на 15-о място в класацията си за 2023 г. заедно с диетата на Джени Крейг и "Нутрисистем”.

"Саут Бийч”е хранителна програма, базирана на естествени непреработени храни с ниско съдържание на въглехидрати, предимно риба, зеленчуци и малко месо - всички обичани и достъпни в Южна Флорида, казват нейните почитатели.

Въглехидратите, доколкото ги има, са с нисък гликемичен индекс (GI),

за да се поддържат нивата на кръвната захар стабилни и същевременно да засищат.

Избягват се продукти с висок GI, съдържащи рафинирани въглехидрати, включително захар. Не се препоръчват също трансмазнините и растителните масла с омега-6 мастни киселини.

Насърчават се "добрите” мононенаситени мазнини като зехтин и авокадо.

Започнала с доставка на менюта по домовете, от август 2022 г. фирмата SouthBeach.com си "взе почивка” от тази практика. Тя препоръчва на хората, които се интересуват от диетата, да посетят нейния сайт The Palm за рецепти, хранителни планове и съвети относно храненето, фитнеса и начина на живот.

Диетата "Саут Бийч” има три фази. Първата се състои от три основни хранения и две закуски дневно, главно протеини и зеленчуци без скорбяла.

През втората фаза можете да добавите малки количества пълнозърнести храни и плодове и дори са ви разрешени няколко глътки сухо вино.

В третата фаза поддържате това хранене до края на живота си, след като достигнете целевото си тегло. Никоя храна не е изцяло забранена, но вниманието към количеството ѝ е от съществено значение.

 Първата фаза е най-безпощадна, но трае само 14 дни. Ограничавате се до 50 г въглехидрати дневно и наблягате на протеини и зеленчуци без нишесте с по няколко хапки нискомаслени млечни продукти, бобови растения и горски плодове. Като източници на мононенаситени мазнини включвате ядки, зехтин и авокадо.

На отслабващите се забраняват хляб и тестени изделия, ориз, картофи, печени сладки и соленки, пасти, бисквити, сладкиши, сладолед и захар

Пият се само вода, чай, кафе, но не и алкохол.

Плодовете също са табу. Ако успеете да спазвате тези правила, след две седмици ще тежите между пет и седем килограма по-малко. Ще се отървете и от внезапните пристъпи на глад за рафинирани въглехидрати и мазни храни, които водят до инсулинова резистентност. Дейността на панкреаса се възстановява.

 Втората фаза е продължение на първата, но някои забранени храни се връщат на трапезата. Въвеждате отново "добри въглехидрати” - повече пълнозърнести храни, определени плодове и нишестени зеленчуци като сладки картофи. Дневният нетен прием на въглехидрати се увеличава от 50 на 75-100 грама, въпреки че някои може да изберат да го запазят по-нисък според това как се чувстват.

През първата седмица към дневното хранене се добавя една порция въглехидрати.

Ако искате това да е плод, препоръчително е да го ядете на обяд или вечеря, а не на закуска

Ако вашите допълнителни въглехидрати са пълнозърнести храни, изберете овесени ядки или зърнена закуска с високо съдържание на фибри. Продължете да добавяте по една порция на ден, докато на шестата седмица стигнете до 6 порции "здравословни въглехидрати” дневно. Сред тях са две-три порции плодове, нишесте или зърнени храни, както и нискомаслени млечни продукти. През втората седмица обедите и вечерите трябва да съдържат минимум две чаши зеленчуци. Оставате в тази втора фаза, докато достигнете целевото тегло. Отслабването с до един килограм седмично трябва да продължи. Ако теглото не се променя, значи сте прекалили с въглехидратните храни и трябва да ограничите честотата и количеството им.

 Третата фаза е предназначена да се следва цял живот. Ако се отклоните от пътя, трябва да се върнете към фаза едно или две за известно време. В тази трета фаза трябва да сте достигнали оптималното си тегло и да продължавате да се храните според усвоените правила – да замествате вредните готови храни и рафинираните въглехидрати с полезни.

В последната фаза консумирате около 30% от дневните си калории под формата на въглехидрати. Никоя храна не е забранена, но размерите на порциите са ограничени. Добре е да продължите да избягвате десерти, алкохол и други калорични напитки или мазно месо и птици (като пържено пиле или колбаси).

Не бива да се забравя, че по време на всички фази трябва да пиете поне по 8 чаши вода.

За разлика от други диети "Саут Бийч” не набляга върху усилените физически упражнения, но 30 минути на ден умерено движение е гаранция за поддържане на добра форма.

Този хранителен режим е доказан начин да отслабнете краткосрочно и по този показател диетата е на 7-а от 24 позиции. За загуба на тегло дългосрочно обаче е едва 15-а.

Някои продукти в диетата са скъпи - като риба, морски дарове и органични плодове и зеленчуци. Тя не е лесна за изпълнение, особено в първата фаза, когато ограниченията са големи, пише "24 часа".

ключови думи:
Саут Бийч

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май