Диетата GOLO и какви рискове крие тя

Диетата GOLO и какви рискове крие тя

Go Lose Weight, Go Look Great, Go Love Life: "Отслабни, изглеждай страхотно, обичай живота" – това е слоганът на диетата, създадена през 2009 г. от компанията GOLO.

Хранителният режим бързо набира популярност, но трябва да сте добре запознати с подробностите, преди да започнете, пише Fortune.

Макар да твърди, че "премахва завинаги гладуването", диетата GOLO е рестриктивна или иначе казано – нездравословна.

В един типичен ден приемате между 1300 и 1800 калории, в зависимост от пола си.

"Това са по-малко калории, отколкото са необходими на един възрастен човек за ежедневния живот", обяснява диетологът Мади Паскуариело, доктор по медицина, основател на East Coast Health.

"Когато в уравнението се добавят и физическите упражнения, тогава, разбира се, бързо ще свалите килограми."

Такъв подход обаче е неустойчив и ще вкара тялото ви в режим на борба или бягство. Той ви лишава от калории, необходими за имунитета, храносмилането, здравето на кожата и системите от органи. Дори мозъкът ви няма да получи необходимото за оптимално функциониране с прием на толкова малко калории, пише glasnews.bg.

Освен това, за да получите достъп до плана, GOLO изисква да закупите собствена "патентована добавка", на стойност 120 долара за 90-дневен запас.

"Те правят смели твърдения, че съставките в тази добавка ще контролират апетита, ще намалят стреса и тревожността, ще увеличат енергията, ще подпомогнат здравословния метаболизъм, ще балансират хормоните ви и други", казва диетологът.

"В крайна сметка нищо от това не е доказано: индустрията за хранителни добавки в САЩ е значително нерегулирана и твърденията на компании за хранителните им добавки обикновено не са потвърдени."

Все пак, има няколко неща в GOLO, с които диетолозите са съгласни. Пълнозърнестите храни, бобовите растения, зеленчуците, плодовете, ядките и морските дарове са добър избор. Освен това се ограничават преработени меса, рафинираните въглехидрати като бял хляб или бял ориз.

Тъй като се набляга на животинските протеини и няма насоки за препоръчителни морски дарове, Паскуариело има своите опасения и съветва внимателно да подбираме продуктите, препоръчани за спазването на режима.

Уебсайтът на GOLO изброява няколко "проучвания" като доказателство за неговата валидност. Но ако се зачетете между редовете, става ясно, че изследванията са финансирани от компанията и/или са пилотни проучвания. Те са малки по характер и не могат да докажат твърдение.

Въпреки че диети като GOLO се радват на популярност благодарение на бързите резултати, по-разумният подход е да си върнете контрола на това какво и как консумирате, съветват експерти.

"Когато бяхме деца, знаехме интуитивно от какво се нуждаем", казва Пам Мур, треньор по правилно хранене.

Обяснява, че когато се фокусират върху калориите, макронутриентите и "забранените" храни, хората могат да загубят връзка с тялото си. "Може да не разпознавате кога имате нужда от храна. Ставате нервни, раздразнителни или уморени, и не осъзнавате, че просто сте гладни."

За да научите отново как да се съобразявате с нуждите на тялото си, започнете да се храните три пъти на ден и задължително да закусвате, ако това е нещо, от което сте се отклонили, съветва Мур.

"Хората пропускат закуската, а после компенсират през деня. След това се самообвиняват, че са "излезли от контрол". Не позволявайте да минат четири или пет часа, без да се храните."

Стремете се към храни, които засищат и не си поставяйте ограничителен списък, пише profit.

"Цял живот сме наставлявани от културата на храненето", казва Мур. "Но не бива да смесваме цифрата на теглото си и здравето ни." И не забравяйте, че не съществува бързо решение за скоростно отслабване.

Ако изпитвате симптомите, за които GOLO твърди, че помага, като липса на енергия или хроничен стрес, първо се консултирайте с лекар, съветват диетолозите.

"Има причина, поради която никога няма да видите специалисти по здравословно хранене да рекламират хранителни добавки като средство за постигане на целта. В най-добрия случай подобни програми само ще вземат парите ви, а в най-лошия - могат да създадат нарушения в храненето и здравето ви", допълват експертите.

ключови думи:
диетата GOLO

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май