Да спазваме ли диета според кръвната група?

Критичен прочит на режима на Питър Д`Адамо
Да спазваме ли диета според кръвната група?

Диетата според кръвната група може и да е загубила известна популярност през последните няколко години, но това в никакъв случай не означава, че е забравена. Почти няма по-обширна дискусия на тема персонализиране на хранителните препоръки, в която да не изникне въпросът за този режим и той до ден днешен остава един от най-популярните методи за поддържане на оптимално тегло и здраве. За да сме сигурни, че всички знаят за какво става дума обаче, трябва да направим две кратки встъпления към настоящия материал.

Що е то кръвна група?

Кръвна група е най-грубо казано типът кръв, който циркулира из тялото ни, в зависимост от наличието или липсата на наследени антигени на повърхността на червените кръвни телца в нея. Бихте могли да прочетете малко по-подробно по въпроса в статията, към която сочи предходния линк или да се запознаете с идеята нагледно в следната графика.

1111558Колаж: FitWell.bg

Антигените и антителата са от много голямо значение, защото те определят вида кръв, който можем да приемаме от донори. Ако приемем кръв, дарена от човек с група В, а ние самите сме А, то това означава, че нашите антитела ще атакуват неговите червени кръвни клетки, което в никакъв случай не е добра идея от здравословна гледна точка.

Затова хората от нулева кръвна група могат да даряват кръв на всички (липса на антигени, които да бъдат атакувани), а АВ са в състояние да приемат от всички (липса на антитела, които да извършат атаката).

Що е то диета според кръвната група?

Основоположник и главен проповедник на диетата според кръвната група е Питър Д`Адамо. Неговата хипотеза се базира на унаследяемостта на този признак и гласи следното: всяка кръвна група има зад гърба си уникална история и начин на хранене. Затова всяка кръвна група преработва храните по различен начин, имайки поносимост към едни и непоносимост към други от тях.

Тези специфики Д`Адамо обяснява с действието на лектините (вид протеини, съдържащи се в някои храни), които могат да се окажат "несъвместими" с антигените на еритроцитите и да причинят множество нежелани реакции и болести, в това число аглутинация (слепване) на кръвните клетки, цироза, бъбречна недостатъчност и още много, много други.

За да преодолее тези здравословни проблеми (въпреки че повечето хора спазват режима с цел отслабване), авторът задава препоръчителен модел на хранене за всяка една от кръвните групи:

Кръвна група 0: ловец. Според Д`Адамо това е групата, която предшества всички останали и тя следва да се храни високопротеиново.

Кръвна група А: култиватор. След нулевата в исторически план. Следва да се придържат към по-скоро вегетариански тип хранене и да кажат "не" на всичкото червено месо.

Кръвна група В: номад. Трети по ред на възникване и отличаващи се със "силен имунитет и гъвкаво храносмилане". За тях Д`Адамо твърди, че са единствените от четирите групи, които могат да ядат мляко и млечни продукти.

Кръвна група AB: енигма. Описват се като най-късни в еволюционно отношение. За тях е подходящо хранене, смесица между диетите на А и В.

Е, и?

Някои медицински сведения показват, че някои кръвни групи са по-податливи на определени заболявания...

Ако сте фенове на Д`Адамо и неговите книги, можете да спрете да четете дотук, тъй като следва текст, който противоречи на вярванията ви и сигурно няма да ви хареса.

Може би като за начало е важно да отбележим, че въпреки титлата "доктор", която върви с името на Д`Адамо, той няма медицинско образование в класическия смисъл на понятието, а е натуропат. Това няма отношение към достоверността на даваните от него препоръки, но в най-добрия случай означава, че лицето спекулира с авторитета на медицинската професия.

От еволюционна гледна точка хипотезата на автора "издиша" още от самото начало, тъй като в нея е заложено разбирането, че нулевата кръвна група е най-старата. Тя всъщност е най-многочислената, но чисто хронологически се предшества от А и В. Това е установено с помощта на множество изследвания върху хора, шимпанзета, орангутани, макаци, бабуини и горили. Група А е една от характеристиките, които хуманоидите и шимпанзетата са споделяли преди еволюционната си раздяла около 6 милиона години назад. Кръвна група В, от своя страна, се отделя от А преди около 3,5 милиона години, а 0 - преди около 2,5 милиона години (1).

Ние първи ще се съгласим, че генетиката е важна от гледна точка на здравословното хранене, но гените, отговарящи за кръвните ни групи вероятно нямат нищо общо с гените, кодиращи взаимоотношенията ни с храните през поколенията. В противен случай нямаше да има несъответствие между факта, че хората от Централна Азия се характеризират с най-висок процент представители на "номадската и млекопитаеща" кръвна група В (2) и в същото време са сред етносите с най-висока инцидентност на лактозна нетолерантност (3). Същевременно скандинавските държави са дом на най-много хора от кръвна група А, но са типичен пример за лактазна персистентност (съхраняване на способността за разграждане на млечната захар).

Дори и в този момент по света има много общности, които нямат ни най-малка представа за това каква е кръвната им група, но в същото време се отличават с ниска заболеваемост и особено висока продължителност на живота. Пример за това са т.нар. Сини зони, сред които Окинава (Япония), Сардиния (Италия), Никоя (Коста Рика), Икария (Гърция) и др.

Да предположим, че повечето обитатели на тези места чисто интуитивно се хранят според кръвната си група би било като да кажем, че има място, където хората редовно сънуват печелившите 6 от 49 числа на спортния тотализатор. Тоест, вероятността е твърде малка, а в същото време имаме народи, които процъфтяват в здравословно отношение.

Логиката, че сме еволюционно предразположени да се храним с определени неща е добра, но тя в никакъв случай не означава, че всички неща, които не сме яли "никога", са вредни за нас. През стотиците хилядите години на еволюция ние сме култивирали и откривали все нови и нови храни, с които сме запазили здравословните си взаимоотношения и до днес. И ако който и да било от нас беше заставен да яде така, както са го правили първите изправени хора, то той би умрял от глад.

Преди време бяхме писали за едно изследване, което наблюдаваше способността на чревната флора да се променя в зависимост от диетата и демонстрира, че тези адаптации възникват доста по-бързо, отколкото сме си представяли. Тоест, имаме основания да хипотезираме, че ние сме не само това, което нашите предшественици много отдавна са яли, но и това, което ядем в рамките на собствения си живот.

Ако можем да завършим с нещо повече от чисто хипотетичните и логически доводи против диетата според кръвната група, ще трябва да изтъкнем, че до този момент в научната литература няма каквито и да било сведения, че тя работи по описания от Д`Адамо начин. Малко по-рано тази година в American Journal of Clinical Nutrition беше публикуван един систематичен обзор на 1 415 научни статии (4). От тях само 16 са идентифицирани като заслужаващи внимание, а само една като отговаряща на критериите за легитимност. За съжаление, дори и тя не дава отговор на въпроса дали диетата според кръвната група намалява риска от болести.

За режима на Питър Д`Адамо може да се каже едно хубаво нещо - той отчита необходимостта от индивидуализиран подход в храненето и не твърди, че има една универсално приложима диета. Да разчитаме на него като на препоръка за здравословно хранене обаче би било точно толкова неразумно, колкото да изберем професията си според зодията.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май