Да се нахраним с по-малко

Лъжи, измами и други трикове за калорийна рестрикция в условията на лакомия
Да се нахраним с по-малко

Има едно-единствено нещо, което обичам повече от това да ям и то е да ям по много! Сигурен съм, че повечето от вас ме разбират и не съм сам в нещастието си, че не мога да го правя непрекъснато.

За щастие съм открил някои трикове, които ми позволяват да ставам умерено щастлив от масата, без това да става с цената на хиляди погълнати калории. Вярвам, че по-голямата част действат на чисто психологическа основа. За някои от тях има различни научни обяснения, но за мен е по-важно обстоятелството, че работят. Което не е гаранция, че ще работят и за вас, но нищо не би ви попречило да опитате да:

  • Пиете вода преди всяко хранене. Чаша или евентуално две. Има склонност да запълва около 1 от 9 възможни стомаха. Пък и е полезно, стига да не прекалявате.

  • Ядете салата. Тук отново целим максимум обем за сметка на минимум калории. Добра работа вършат всякакви сезонни зеленолистни като спанак, зеле, салата и прочее друг треволяк. Допълват се с други зеленчуци по ваш избор и се внимава с подмолни източници на калории като готови дресинги, растителна мазнина, ядки, семки и т.н. Или пък не се внимава, но след това ще трябва да се ограничите в основното ястие. Избягва се алкохол със салатата, защото има ужасната склонност да изстрелва апетита в небесата. Пък и се носят слухове, че е калоричен :)

  • Се храните в по-малки съдове. Не знам как е при вас, но ако не ми е пълна чинията, просто няма как да си внуша, че ще се нахраня. И поради тази причина е по-добре да напълня малък, отколкото голям съд. Не прибягвам до чинийките от сервиза за кафе, естествено. Просто много добре съм укрил най-големите съдове в домакинството и ги вадя само по Великден и Нова година. Да знаете, че в хотелите, където обслужват шведски маси са имали нещо предвид, когато за избирали посудата си. Там всичко е с размера на пощенска марка.

  • Приемате протеин на всяко хранене. От животински произход, моля. И растителен става, но просто не е същото. Протеинът засища по-добре от всяка друга хранителна група. И се предполага, че е с най-голям термичен ефект (храносмилането му "гори" най-много калории). Ако имате тази възможност, изяждайте източника на протеин преди всичко друго, което се мотае в чинията ви. Има различни обяснения защо трябва да се прави така, но съм ги чел по времето, когато нищо не разбирах, хаха. Просто реших да пробвам и установих, че по този начин се засищам по-бързо и имам доста по-малка склонност да мечтая за втора порция.

  • Ядете бавно. Колкото по-бавно, толкова по-добре. Знам, че е изнервящо. И мен ме дразни. Индийците дъвчели по 40 пъти, преди да преглътнат. Вие просто се постарайте да се размотавате, колкото можете. Може и да не е прилично да се става от масата по време на обяд, но е официално одобрена от Fit&Well мярка за печелене на допълнително време. Казват, че са необходими около 20 минути преди стомахът ви да срита мозъка в знак на ситост.

Вместо заключение: не забравяйте, че нищо на този свят не е в състояние да замени доброто старо натъпкване до козирката. Важното е да гледате на него по-скоро като на изключение, отколкото като на начин на живот и себеизразяване :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май