Грейзинг диетата: Яж често, но по малко, за да отслабнеш!

Грейзинг диетата: Яж често, но по малко, за да отслабнеш!

Привържениците на здравословното хранене все повече се увличат по така наречения грейзинг. Как се отслабва на този принцип и какво всъщност представлява той? Същността на грейзинг диетата може да се опише само с едно изречение и то е: Яж често, за да отслабнеш!

Принципите на грейзинга

Режимът предполага прием на храна не по-рядко от 6 пъти дневно. Така количеството на порциите ще намалява, а честота на хранене - обратно - ще се увеличава. Успоредно с това е задължително придържането към балансирано меню.

Шестте приема на храна за деня не трябва да бъдат тълкувани като 6 пъти обилно ядене, а 3 пъти основно и 3 междинни леки похапвания

В крайна сметка се получава, че човек непрекъснато дъвче нещо, което е и парадоксалното на диетата.

Как работи грейзинг механизмът?

Предимството на метода се състои в това, че при обичайния обем консумирана храна се намалява калоричността с около 10-15%. При това човек не се измъчва от чувство на глад и не се налага строго да ограничава консумацията на любимите си продукти.

В края на 20 век японски учени доказват, че стомахът произвежда специален хормон - грелин (хормон на глада) - който подтиква хората да търсят храна. Колкото по-голям е времевият интервал между отделните хранения, толкова повече от хормона се произвежда от стомашната лигавица. Резултатът е, че апетитът се повишава и при първа възможност се изяжда в пъти повече храна, отколкото е необходима на тялото.

За да се неутрализира чувството на глад, трябва да се яде на всеки 2-3 часа.

Правилата

най-добре е порциите за деня да се приготвят предварително и да се разпределят по кутии; изберете си малка чиния и се хранете само от нея;

не допускайте интервалите между храненията да бъдат по-големи от 3 часа, най-малко бихте могли да хапнете нещо дребно;

хранете се бавно, за да не пропуснете момента на засищане;

следете за водния баланс на организма си - пийте достатъчно вода;

за междинните похапвания избирайте нетлъста храна.

Какво се случва, ако се спазват насоките?

Придържането към основните положения на грейзинга:

подпомага нормализирането на съня - ако изключите обилната вечеря преди сън, организмът много по-бързо ще възстанови своите сили;

ще се чувствате жизнени и енергични - голямата порция храна, приета веднъж дневно, изисква много повече сили за преработка, отколкото по-честото хапване на малки количества.

не само ще отслабнете, но и ще подобрите здравословното си състояние; подобно хранене се отразява добре на стомашно-чревния тракт, освен това се нормализира производството на инсулин и мелатонин.

Примерно меню

Закуска: 100 грама пълнозърнест каша по ваш избор със супена лъжица кисело мляко или чаена лъжица зехтин, минимално количество сол;

Втора закуска: 1 плод и 4-5 ядки;

Обяд: 150 грама месо и 150 грама задушени зеленчуци;

Втори обяд: зеленчукова супа (не повече от 200 милилитра);

Следобедна закуска: 150 грама обезмаслена извара;

Вечеря: 100 грама сварени риба или скариди, нарязани пресни зеленчуци.

Разбира се, предложеното меню е примерно, вие може да съставите свое собствено, като е необходимо да се придържате към основното - системата на хранене. Денят трябва да започва с консумация на източници на сложни въглехидрати, след това на организма да се дадат целулоза и мазнини, ред е на белтъчините и отново целулоза, последвани от влакна и сложни въглехидрати, предпоследното хранене да бъде с обезмаслени източници на протеини и завършете деня с порция белтъчини и влакна.

Последното хранене да бъде 2-3 часа преди сън. Тази диета не се подчинява на правилото да се яде до 18:00 часа, а закуската следва да се приема до час след събуждане.

Грейзинг методът не позволява употребата на алкохол и сладки изделия, менюто следва да бъде съобразено и с индивидуалната обмяна на веществата. Ако ви се прииска да си хапнете "нездравословно сладко изделие", то ще се наложи да се задоволите с една хапка от него и да продължите с протеинов продукт. В случай че неудържимото ви желание е насочено към мазна храна, хапката от него допълнете с трици.

Предимства и недостатъци

Грейзинг диетата се смята за идеална не само от множество диетолози, но и от редица автори на книги по психология, свързани с хранителните разстройства. Междинните похапвания отдавна са стандарт, но има хора, за които грейзинг методът е противопоказен. Преди всичко, да се увличат с ядене в интервалите между основните приеми на храна за деня, не се препоръчва на тези, чиято задстомашна жлеза не функционира правилно, както и на хората с висока инсулинова резистентност.

Честите хапвания могат да бъдат полезни и да помагат за поддържане на стабилно ниво на кръвната захар само при едно условие - ако се консумират продукти, богати на протеини и целулоза, а не на прости въглехидрати. Поради тази причина в менюто не е подходящо да се включват сладки плодове, като банани, фурми, райски ябълки, грозде. Препоръчителни са богатите на хранителни влакна сушени сини сливи и сушени ябълки, но те трябва да бъдат придружени от извара или малко кисело мляко.

Подобен режим изисква специално внимание към поддържане на устната хигиена - след всеки прием на храна устната кухина да се изплаква със специална течност или зъбите да се измиват.

Така или иначе обаче, диетата си остава един от лесните начини да намалите калоричността на менюто си, ако сте свикнали да хапвате повече от необходимото.

Не забравяйте, че преди да се подложите на грейзинг метода за намаляване на телесното тегло, е необходимо да се консултирате с лекар.

 

Източник: Framar.bg

ключови думи:
грейзинг диета

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май