Вталете се като балансирате хормоните си!

Кои хормони пречат на отслабването и как да ги държите в норма
Вталете се като балансирате хормоните си!

Функциите на тялото се контролират от хормоните. Тестостеронът е мъжкият хормон, а естрогенът – женският.

Тези два хормона играят ключова роля за процесите в организма, но освен тях има и доста други хормони. Здравето зависи до голяма степен от баланса им в тялото. Отслабването, стресът и гладът са контролирани от хормоните лептин, инсулин и кортизол.

Когато говорим за диабет, често имаме предвид нивата на инсулин. Той отговаря за това дали кръвната захар ще бъде усвоявана за енергия или складирана като мазнини. Нивата на инсулин се балансират в зависимост от това какво и кога ядете. Той не може да бъде усвояван добре, ако консумирате прекалено много въглехидрати.

За да имате нормални нива на инсулин, трябва да внимавате с тази хранителна група и ако се налага да направите промени в начина си на живот. Например да наблегнете на малки порции немазно месо и зеленчуци на 2-3 часа. 

Не забравяйте, че трябва да елиминирате или да ограничите до абсолютния минимум приема на храни, съдържащи рафинирани захари, бяла захар, бяло брашно и като цяло тестените изделия.

Хормонът на стреса кортизол регулира водата и солта в тялото. Той също има отношение към нивата на кръвната захар. Този хормон казва на организма да складира мазнини около важни органи, когато тялото е под стрес. По време на това състояние се освобождават вредни мастни киселини в кръвта, което повишава нивата на инсулина и холестерола в тялото.

За да задържите нивата на кортизола в норма, разхождайте се по обяд, спете достатъчно, намалете приема на кофеин и яжте по-бавно. Хормонът на глада лептин е свързан с мазнините и затлъстяването. Трябва напълно да елиминирате консумацията на захарни изделия, ако искате той да е в норма. Правете високоинтензивни тренировки и спете достатъчно.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април