Всички тела са красиви

Един любопитен фотографски проект ще ви убеди в това
Всички тела са красиви

"Дебелите хора нямат чувства". "Дебелите хора са отвратителни". "Слабите хора са грозни".

Когато блогърката Джес Бейкър "обходила" обстойно Гугъл, това били няколко от ключовите думи и изрази, които излизали най-често при търсене. Вместо да се ядоса обаче, Джес, която сама има сериозни проблеми с теглото, решила да измисли нещо креативно, с което да изрази негодуването си срещу тази сериозна дискриминация на база външния вид.

Така, вдъхновена от рекламна кампания на организацията UN Women, Бейкър създала поредица от интересни снимки с крещящо послание. На фотосите устите на различни хора са закрити от лентата за търсене в Гугъл, на която са показани ключови фрази, критикуващи въпросните персони за начина, по който те изглеждат.

1140662The Militant Baker

1140659The Militant Baker

Джес качила снимките в личната си страница във фейсбук и призовала всеки, който желае, да направи своя версия на проекта. Учудващо или не, на призива ѝ се отзовали доста ентусиасти и днес даже продължават да се отзовават още.

В блога си The Militant Baker мадамата коментира, че 81% от десетгодишните деца адски се страхуват да не надебелеят – повече, отколкото от това да се разболеят от рак, от загубата на родителите си или от война. Джес се позовава на изследване, според което 40% от взелите в него участие 9-10-годишни момичета вече са се опитвали да отслабват по един или друг начин. Друг факт: 95% от хората с хранителни разстройства са на възраст от 12 до 25 години.

1140661The Militant Baker

Това е показателно, че стандартите за красота и за хубави тела започват да ни "тежат" още в детството и да влияят върху самочувствието ни. Нещо повече, има опасност тези унифицирани представи да ни подтикнат към постъпки, които могат да се окажат твърде опасни за здравето и дори – за живота ни, смята блогърката. 

Ето защо Бейкър апелира към толерантност и към разбиране и иска да накара повече хора да повярват в онова, в което самата тя е абсолютно убедена: че "всички тела са красиви".

Вие какво смятате? 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април