Алкална диета при артрит и дегенеративни заболявания

Храненето като лечение
Алкална диета при артрит и дегенеративни заболявания

Какво е pH и защо е толкова важно да се поддържа алкално-киселинният баланс в организма?

На всички ни е известно, че тялото е съставено предимно от вода. Факт, който обяснява до голяма степен преноса на хранителни съставки и кислород от едно място на друго. Водната среда може да има киселинни или алкални свойства, които се измерват в скала наречена pH (potential hydrogen или потенциален водород). pH е десетичен логаритъм и представлява съотношението на позитивно заредените водородни йони (киселинни) и негативно заредените йони (алкални), в един разтвор.

Идеалните нива на pH на слюнката и урината трябва да са между 6.0 и 6.8, което свидетелства за ниска киселинност в тялото. pH фактор под 6.0 се смята за твърде киселинен, а над 7.1 и 14.0 за твърде алкален.
Ако скалата отчита 7.0 - тя е неутрална.

При положение, че 50-60% от общото тегло на тялото е вода, pH нивата се отразяват на целия организъм и често са индикатор за здраве или заболяване когато баланса е цялостно нарушен. 

Небалансиран pH означава, че pH нивата са станали твърде киселинни или прекалено алкални за дълъг период от време. Продължителен pH дисбаланс от единия или другия вид не се приема добре от тялото.

1531784Thinkstock/Guliver

На първо място стриктният алкално-киселинен баланс на тялото и различните органи е необходим за нормалното функциониране на над 4000 ензима, които катализират всички биохимични процеси в тъканите и клетките, поддържат метаболизма, обновяват тялото ни и го предпазват от инфекции. Всъщност, регулирането на pH е толкова важно, че тялото дава сигнал при всяко нарушение на алкално-киселинния баланс. Важното в случая е да имаме нужните познания и сетива, за да ги разпознаем преди проблемите да са се задълбочили трайно и необратимо.

Дисбалансът на pH в организма може да доведе до сериозни проблеми!

Не пренебрегвайте хранителните си навици, ако искате да се радвате на отлично здраве! Страдате ли от висока киселинност в продължение на дълго време рискувате да развиете артрит и други дегенеративни заболявания, включително сърдечно-съдови, рак, диабет, проблеми с бъбреците и други. Трудно ще ви бъде да се справите и с наднорменото тегло, което допълнително ще влоши качеството ви на живот.

В книгата "Храненето като лечение" д-р Шиам Сингха споделя колко е важно поддържането на алкално-киселинния баланс при болните от артрит и дегенеративни заболявания. В случай, че следвате съзнателен режим на хранене за алкализиране на организма, то със сигурност ще подобрите състоянието си в пъти. Но имайте търпение, защото резултатите няма да са мигновени!

1531815inm.com

Признаците са висока киселинност са киселините в стомаха и задържането на течности в организма. Симптомите за повишена алкалност са отпадналост и задържане на вода - реакцията на тялото цели да предпази клетките. Прекалената алкалност също не е особено полезна, тъй като убива клетките в тялото, твърди д-р Сингха!

Ако имате съмнения, че сте развили единият или другият вид, изследвайте урината и слюнката си, за да определите нивата на pH.

От гледна точка на алкалността и киселинността дестилираната вода е неутрална, неслучайно и се препоръчва за всекидневна употреба и най-добра алтернатива за поддържане на алкално-киселинния баланс в организма - независимо дали страдате от твърде киселинно или алкално pH.

Ако страдате от артрит или други дегенеративни заболявания е препоръчително да ядете 100% алкализиращи храни в продължение на 3 месеца. След това хранителният ви прием трябва да се формира от 80% алкализиращи и 20% киселиннообразуващи храни. Това е препоръчително и в случай, че искате да предотвратите появата на дегенеративни заболявания!

Много експерименти показват, че хората с предимно алкална среда в организма са неподатливи към болести и имат по-добри способности за самолекуване на организма.

Въпреки, че цитрусовите плодове са кисели на вкус, при храносмилането стават алкални и възстановяват алкалния баланс в организма. Те съдържат калиев цитрат, губят първоначалната си киселинност по време на окисляването и се превръщат в алкални въглехидрати.

1531816iNews/ Радила Радилова

Цитрусите като портокал, грейпфрут, лимон и лайм стимулират и пептичната дейност с до 50%. Това помага на хора, които не произвеждат достатъчно количество стомашни сокове, и на онези, които страдат от стомашни неразположения като диспепсия. Тези положителни качества се отнасят само за пресните плодове. Когато обаче цитрусовите сокове се бутилират или консервират, те стават киселиннообразуващи.

Кафето, бирата, соковете в кутия и черния чай са киселиннообразуващи. Същото се отнася и за повечето зърнени храни, в това число елда, ечемик, пшеница, киноа, царевица, овес, ръж и ориз. Изключение прави просото. Киселиннообразуващи са и млечните продукти, телешко, свинско, консервите с риба тон или сардина, туршията, изкуствените подсладители и други.

Киселинноста или алкалността се определят от органичните соли, които храната съдържа. За поддържането на баланса е наложително да не прекалявате с киселиннообразуващите храни. Следете винаги в чинията ви да има голямо количество зеленчуци и по-малко количество концентрирана (киселиннообразуваща) храна.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април