5 дни на диета в месеца

Отслабването е възможно и така!
5 дни на диета в месеца

Сигурно си мечтаете за перфектната диета?!
Предлагам ви ефективна диета, която трябва да следвате само 5 дни в месеца! Звучи като фантазия, но в крайна сметка е истина. Нужно е само да положите съзнателни усилия.

Интересно е, че хора, които са я пробвали за 3 месеца са свалили тегло без загуба на мускулна маса. Също така, те са намалили риска от заболяване от рак, диабет и сърдечни заболявания. Това е доказано от Университета на Южна Калифорния. Възможно е тази диета дори да забавя и процеса на стареене, тъврдят създателя ѝ.

Идеята около този хранителен режим се върти около периодичните пости. Предишни изследвания на д-р Валтер Д. Лонго, директор на Института по Дълголетие показват, че кратки пости с вода или много ниско-калорични диети може би помагат за защита на клетките и органите срещу някои хронични заболявания, включително и рак. Според него постите водят до временна загуба на чернодробни и кръвни клетки. Когато обаче започнете да се храните отново, клетките се регенерират. Точно тази регенерация е в основата на ползите от въпросната диета.

Според д-р Лонго следният нов вариант на диетата с постене може да постигне много добри резултати без да изпада в крайности. Той добавя, че тя е "съставена с цел да опита да елиминира неудобството от хроничните диети и интервенции, бидейки възможна за повечето хора".

1581675Thinkstock/Guliver

Изследването

Последните изследвания разделят здрави възрастни на две групи. Пет дни месечно, едната група се придържа към нискокалорична диета предложена от учените. Тя включва храни като зеленчукови супи, енергийни пакетчета, енергийни напитки, здравословни междинни закуски, чай от лайка и таблетки заместващи зеленчуците. Всички заедно достигат между 750 и 1100 калории на ден. Диетуващите са се хранили нормално през останалите 25 дни в месеца и са следвали нормалната си тренировъчна програма.

Другата група е следвала типичната си диета и тренировъчна програма.

Според д-р Лонго изследването е било малко, но резултатите – многообещаващи. В края на третия месец диетуващите загубили средно около 3% от теглото си (до около 6-7 килограма), а основната им мускулна маса се покачила. Сравнени с другата група, диетуващите също се радвали на ниски нива на глюкоза в инсулин в кръвта, както и на по-малко инфекции.

Безопасно ли е този вид хранене?  

Не е за всеки, според д-р Лонго. За някои хора тази диета може да бъде опасна, например такива, които в миналото са страдали от анорексия, не е подходяща и за приемащите лекарства срещу диабет и бременните жени. Дори и да не сте в тази група, диетата е създадена за прилагане след съгласуване със специалист диетолог. Тя включва специфичен брой калории, които доставят основни хранителни вещества нужни за ефективността на диетата. Поради това, НЕ ИМИТИРАЙТЕ ДИЕТАТА без професионален съвет.

Какво мога да направя?

Според д-р Лонго широко приложим вариант на диетата му ще бъде публикуван до края на годината. Дотогава, съветвайте се с лекаря си за диетите комбинирани с постене. Д-р Лонго се надява, че подобни диети ще бъдат приложими при лекуването на диабет и кардиоваскуларни болести, но дотогава са необходими години на изследвания.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април