10 храни, които натурално смъкват кръвната ви захар - I част

Не се лишавайте от тях!
10 храни, които натурално смъкват кръвната ви захар - I част

Постигането на баланс на нивото на кръвната захар е въпрос, който вълнува мнозина, които страдат от диабет тип 1 или 2, както и хората с инсулинова резистентност.

Поддържането на високи нива на кръвната захар има унищожителни последствия за тялото, тъй като вреди на органите, кръвоносните съдове, нервите и сексуалния живот. Пораженията са толкова сериозни, че за човек е трудно да води нормален начин на живот.

Контролът на кръвната захар ще ви гарантира отлично самочувствие, възможност за постигане на добро здравословно състояние и шанс да живеете максимално нормално.

Редица специалисти, които се занимават със здравословно хранене препоръчват различни диети за справяне с повишената кръвна захар в организма.

Съществуват достатъчно храни, които действат като натурален балансьор при ежедневния им прием. 

Сега ви предлагам първите 5 суперхрани, които дават наистина доказани отлични резултати върху снижаването на захарта в кръвта. 

1. Боровинки

1588563inm.com

От проучване публикувано в списанието Nutrition през 2010 става ясно, че ежедневната консумация на боровинки осигурява необходимите на организма биоактивни съставки. Именно те повишават чувствителността към инсулина и могат да намалят риска от развитие на диабет тип 2, както и инсулинова резистентност.

2. Авокадо

Благодарение на мононенаситените мазнини съдържащи се в авокадото ще забавите чувствително освобождаването на захари в кръвта, което реално ще даде сигнал на тялото ви да отдели по-малко количество инсулин.

3. Семена от чиа (чия)

Семената от чиа действат като отличен стабилизатор на кръвната захар и подобряват изключително ефективно инсулиновата чувствителност. Успешно се справят и с разрешаването на всякакви метаболитни проблеми, включително и такива касаещи натрупването на триглицериди по кръвоносните съдове. Повлиява благоприятно високото кръвно налягане.

4. Цейлонска канела

1588582Thinkstock/Guliver

Ползите от цейлонската канела са повече от многобройни, но едно от най-силните ѝ оръжия е, че се справя с нормализирането на високите нива кръвна захар. Подобрява обмяната на веществата и човек значително по-лесно може да загуби излишно тегло.

5. Манго

Колкото и странно да ви звучи този вкусен сладък плод е в състояние да понижи чувствително кръвната захар в организма. Съществуват достатъчно доказателства от ползите му, особено ако го включите в ежедневното си меню. Количеството на което трябва да залагате ако е изсушен плода, но без добавена захар е 10 грама, а ако е суров – можете да си позволите да изядете около 100 грама. Тези препоръки са от доцент д-р Edralin Lucas, ръководител и автор на проведено изследване, публикувано в Nutrition and Metabolic Insights за ползите от всекидневната употреба на манго при хора страдащи от диабет или инсулинова резистентност.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април