10 килограма за 10 дни? Пробвайте диета с прясно зеле

10 килограма за 10 дни? Пробвайте диета с прясно зеле

Зелевата диета е високоефективна, което се дължи на факта, че основният продукт е нискокалоричен. Въпреки това той съдържа болшинството от необходимите на организма витамини, минерали и растителни влакна (стимулиращи червата).

Легенда за произхода на зелето гласи, че от главата на бог Юпитер се търкулват капки пот, които падат на земята. От тях се ражда зелето.

Различните видове зеле се характеризират с различна енергийна стойност (брюкселско – 44 Ккал, алабаш – 42 Ккал, цветно – 32 Ккал), но това не ви ограничава в избора – може да използвате този сорт, който предпочитате. Най-силно се препоръчва обикновеното бяло зеле, което има само 26 ккал. Още по-нискокалорично е киселото, затова се препоръчва веднъж на три дни прясното зеле да се заменя с кисело.

Освен за отслабване зелето е полезно за черния дроб и стомаха, консумацията му пречиства организма, помага за извеждането на излишния холестерол.

Ако изпитвате остър глад, може да ядете листа зеле, без да се ограничавате в количеството. Пийте зелен чай, колкото желаете или негазирана и деминерализирана вода (те не изострят чувството на глад) – най-добре е да изпивате не по-малко от 1,2 литра на ден.

Знаете ли, че съществуват не само ядливи сортове зеле, но и декоративни, при това с различни цветове? Те се отглеждат само за красота и произхождат от Япония, където първи оценяват декоративните свойства на растението. Някои от разновидностите изглеждат абсолютно фантастично, наподобявайки повече цветя, отколкото зеленчуци.

Консумацията на кафе сутрин е желателно и това се обяснява с факта, че то засилва обменните процеси в организма (от 1% до 4%).

Докато се спазва зелевата диета, не трябва да се приема никакъв алкохол, солта и захарта са забранени, сладкарските и тестените изделия също.

Любопитен е фактът, че древногръцкият учен и философ Питагор е ценил изключително много лечебните свойства на зелето, дори се е занимавал със селектирането му.

Ако стриктно се придържате към препоръките, за 10 дни ще се избавите от 6 до 10 килограма от теглото си. Точно с колко зависи от особеностите на конкретния организъм и от количеството мастни натрупвания (от степента на затлъстяване).

10-дневният режим може да се повтори най-рано след 2 месеца.

Зелевият сок е прекрасно козметично средство, което притежава подмладяващ ефект. Затова зеленчуковата течност се използва за изплакване на лицето и се добавя при приготвянето на различни козметични маски. В домашни условия може да си направите такава, като смелите с машинка за месо няколко зелеви листа и наложите получената каша върху лицето за 20-30 минути. След това маската се отмива. Тя е много добра за старееща кожа.

Меню за класическата зелева диета

Закуска: зелен чай, кафе (неподсладено), вода (негазирана и деминерализирана);

Обяд: салата от прясно зеле и моркови с растително олио (за предпочитане – зехтин), варено говеждо, пилешко или нетлъста риба (не повече от 200 грама);

Вечеря: салата от прясно зеле, 1 пъдпъдъче яйце (или половин кокоше), 1 ябълка или друг плод (с изключение на банан).

2 часа преди сън изпийте чаша обезмаслен кефир (1%).

Зелевата салата във всеки един момент може да бъде заменена от зелева супа със зеленчуци (може да и да ги редувате), съветват от Framar.bg.

ключови думи:
зелева диета

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май