10 истини за соята

Ще ни изцери ли или ще ни разболее?
10 истини за соята

До съвсем скоро почти всички знаеха, че соята е чудотворна храна, която ще върне баланса в екосистемата, ще нахрани целия свят и ще ни излекува от всевъзможни болести. Може би сте чували, че не е точно така. Тук ще ви представим 10 малко известни факта за здравословните рискове, които крие това бобово растение:

  1. Високите равнища на фитинова киселина в соята намаляват усвояването на важни минерали като калций, магнезий, мед и цинк от организма. За разлика от другите бобови култури, фитиновата киселина в соята не се неутрализира чрез стандартните методи като накисване, покълване или продължително готвене на бавен огън. Приемът на голямо количество фитати възпрепятства нормалното физическо развитие на децата.
  2. Соята нарушава храносмилането на белтъчините и причинява проблеми с панкреаса поради високото съдържание на т.нар. трипсинови инхибитори.
  3. Соевите фитоестрогени (аналог на женските полови хормони) разстройват функциите на жлезите с вътрешна секреция и са потенциални причинители на безплодие и рак на гърдата при жените.
  4. Фитоестрогените в соята вредят на щитовидната жлеза и могат да причинят рак в нея. Изследвания свързват приема на соеви формули от малки деца с автоимунни заболявания на жлезата.
  5. Аналозите на витамин В12 в соята не само, че не се усвояват, но и са потенциални причинители на дефицит на В12 в организма.
  6. Соевите храни увеличават нуждата на тялото от витамин D.
  7. Соевите протеинови изолати се произвеждат при много висока температура и белтъкът в тях на практика няма хранителна стойност.
  8. Преработката на соевия протеин води до формирането на токсини (лизиноаланин) и канцерогенни вещества (нитрозамини).
  9. Свободната глутаминова киселина (мононатриев глутамат) е мощен невротоксин, който се образува при преработката на соята. Допълнители количества мононатриев глутамат се влагат в много соеви хранителни продукти.
  10. Соевите храни съдържат високи нива на алуминий, който е токсичен за нервната система и бъбреците.

Ако поради една или друга причина не можете да изключите соята от менюто си, най-добре я консумирайте под формата на традиционни ферментирали продукти като соев сос, тофу, ферментирала соева паста, нато и темпе. Съдържанието на вредни вещества в тези храни е значително по-малко, хранителната им стойност е по-висока и някои от тях съдържат здравословни бактерии благодарение на ферментацията.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април