Диета с вилица

Плюсове и минуси на Le Forking - режимът, в който се храните само с един прибор
Диета с вилица

Французойките са известни като едни от най-стилните и добре изглеждащи жени не само в Европа, но и по света. Сънародниците им от мъжки пол също имат отношение към облеклото и цялостната си визия. И това не е никаква изненада.

Изобщо, в Страната на петлите се отнасят с изключително внимание към себе си и към начина си на живот. В това число, разбира се, влизат добрата храна и изисканите напитки.

Французите обаче нямат магически гени или други вълшебства, с които да поддържат килограмите си в здравословни норми. Те просто не злоупотребяват с храните и питиетата, каквато е масовата практика в западните страни. С други думи, спазват диети, чиито разновидности и здравословни показатели можем да разискваме 365 дни в годината.

Вече всички са чували за режима на Дюкан, но скорост набира и една по-нова теория на отслабването, наричана на английски Le Forking. Последното не можем да преведем буквално, но се интерпретира като "хранене с вилица"...

Именно това е и едно от основните правила в диетата – консумират се храни, които могат да се набодат на вилица, без използването на нож или други прибори за хранене.

Идеята за подобен начин на хранене е развита от Иван Гаврилов, който не е диетолог, но е водил продължителна борба с излишните килограми. Когато успял да я спечели, решил да сподели метода си със света.

Ето и кои са опорните точки на Le Forking:

  • няма сериозна рестрикция в приема на калории – количеството им общо се намалява с 200-400 калории дневно;

  • залага на 3 хранения през деня – питателна закуска, обяд и вечеря, като само при последната има определени рестрикции;

  • в стриктния вариант на диетата по време на вечеря се приемат само храни, които са били приготвени без участие на нож или лъжица; в по-леката версия се яде само с вилица и използването на пръсти или други прибори е забранено;

  • храните, разрешени по време на стриктното хране са: паста, варива, зърнени култури, риба и повечето зеленчуци;

  • в олекотената версия можете да избирате и от: салата, бяло месо, нарязано на малки парчета, морски дарове с черупки, яйца;

  • изцяло забранени и от двете версии на диетата за вечеря са: ядките, пържените картофи, всякакви чипсове и подобни неща за хрупане, колбасите, пастетите, пиците, всякакви сандвичи и бургери, супите, рохките яйца, сиренето, хляба и тестените изделия, сосовете, маслото и маргарина, месото, сушените и пресните плодове, киселото мляко, десертите;

Диетата е описана и анализирана още през 2005-та година, но последната година прави своето победоносно завръщане в светлините на прожекторите, особено във Великобритания и САЩ.

Плюсове

Експерти твърдят, че в подхода на Гаврилов има основания за успех, тъй като повечето храни, които се ядат с пръсти, с лъжица или се режат с нож, са богати на мазнини и/или захар. Освен това регулярното хранене – сутрин, обед и вечер, предполага стегнат режим, който не стресира тялото.

Обилната закуска обещава ситост за по-дълго време през деня, а леката вечеря е сред най-препоръчваните диетични трикове от години.

Наличието на въглехидрати в менюто означава достатъчно енергия за редовни тренировки, а рибата и яйцата са добри източници на протеин и отличното балансират диетата.

Освен това използването на вилица обикновено забавя приема на храна, което пък намалява шансовете за преяждане.

Минуси

Е, не очаквайте революция в храненето от Le Forking. Режимът залага на доста познати и широко използвани принципи в храненето, което го прави стандартен и го причислява към краткотрйните хранителни увлечения. Би могъл да има дълготраен ефект само, ако се прилага без прекъсване, т.е. ако се превърне в начин на живот.

Липсата на качествени мазнини дебалансира сериозно диетата, тъй като наличието им е от огромно значение за тялото. Освен това, с наличието на въглехидрати в менюто може да се злоупотребява, при това редовно, което до голяма степен обезсмисля идеята за достигане и поддържане на определено тегло.

Правилата дават възможност за доста нездравословни решения и не са достатъчно конкретни, което също е недостатък.

Пък и има хора и цели общества (американци, немци, част от британците и др.), които по принцип се хранят предимно и само с вилица. А ние ядем сиренето и десертите, например, най-вече с този прибор. Това, на практика, обезсмисля значително идеята на Le Forking.

Струва ни се, че този режим би работил добре за доста хора, но само в началото. Личният ни опит говори, че тялото бързо се приспособява към условията, в които е поставено, и леко отклонение от режима би върнало диетуващия (особено, ако не е физически активен) в изходно положение.

Вие какво мислите: бихте ли дали шанс на режима с вилицата или не?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април