Пататник

Омайно вкусен!
Пататник

Попаднете ли в Родопите ще имате възможност да опитате пататник. Но имайте предвид, че по различните краища ще ви го предложат по различен начин. Имам чувството, че всяка къща пази традицията на приготвянето му от своите прародители и всички домакини ще ви уверяват, че това е истинската рецепта!

Автентичен или не той е омайно вкусен! Има го печен в тава или пържен на тиган, с кори или без кори, със сирене или без сирене, с лук или без лук, с малко джоджен и чубрица или само с джоджен..... и така списъкът е изключително дълъг. Единствено няма промяна в основната съставка, а това са картофите, от където всъщност идва и названието на тази вкусна гозба.

Ако искате да усетите истинският автентичен вкус и аромат, то обезателно трябва да опитате рецептата на моята баба, която е родом от Стойките. Село намиращо се на 15 километра от град Смолян и курорта Пампорово.

Лично аз от дете взимах участие в приготовлението на пататника, после нетърпеливо се облизвах пред печката на дърва очаквайки да стане по-скоро. Рецептата, която ви предлагам е без кори и се пече във фурна и в град Смолян го наричат гол пататник.

Ето я и самата рецепта:

1538538inm

Необходими продукти за 4 порции:

800 грама картофи (за средно голяма тава)
3 яйца
1 голяма глава лук или 2 средни
1 супена лъжица кисело мляко
1 супена лъжица прясно мляко
шепа сушен джоджен
2 супени лъжици олио
125 грама масло
пшеничени трици
сол на вкус

Обелете картофите и ги сложете в студена вода. Вземете друг дълбок съд и настържете картофите, като се стремите тази процедура да се случи максимално бързо, за да не потъмнеят картофите. Тайната на вкусният пататник е в картофите, които трябва да са стари и сладки. Най-вкусният пататник става с родопски картофи!След като настържете картофите добавете нарязания на ситно лук, яйцата, киселото и прясно мляко, джоджена и солта. Объркайте с ръка, така че всички съставки да бъдат добре смесени. На дъното на тавата изсипете 2-те супени лъжици олио и разнесете мазнината хубаво по цялата тава. Поръсете с пшеничени трици, ако тавата ви не е с незалепващо покритие. След което разстелете готовата смес като го натискате с ръка, за да може навсякъде да е равно. Имайте предвид, че пататникът не трябва да е твърде дебел! Максимум 2 пръста. След което с помощта на пръстите или нож направете улей между тавата и пататника. В този улей разположете нарязани на малки кубчета масло, а остатъка го сложете върху самият пататник. Печете на предварително загрята фурна на 200 градуса до придобиване на златиста хрупкава коричка.

Сервирайте с кисело мляко и сезонна салата!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април