Най-вкусната мусака на баба

С невероятен и запомнящ се аромат!
Най-вкусната мусака на баба

Мусаката е ястие, което се приготвя във всеки дом и според мен няма семейство в България, което да не крие някоя малка тайна, с която допринася за запомнящият му вкус.

Смятам да ви споделя рецептата на нашето семейство. Вярвам, че малките детайли в приготвянето на мусаката, както и подправките променят цялостно крайния резултат.

Необходими продукти за 6 порции:

700-800 грама картофи
600-700 грама телешка кайма
1 голяма глава лук
2 големи домата или 250 милилитра консервирани домати на кубчета
3 скилидки чесън
3 супени лъжици зехтин
хималайска сол
черен пипер
джоджен
чубрица

За заливката:

3 яйца
500 милилитра кисело мляко
½ чаена лъжичка сода бикарбонат

В дълбока тенджера с незалепващо покритие се слага зехтин и се изсипват картофите, които предварително са обелени и нарязани на средно големи кубчета. Оставят се да се пържат/задушат за около 20-25 минути, като задължително се бъркат от време на време докато потъмнеят. Добавете червения пипер и бъркайте добре около минута, докато усетите аромата му. Добавете главата лук, нарязана на ситно и каймата. Задушаването продължава за още около 10-15 минути до пълното посивяване на каймата. Добавяте скилидките чесън нарязани на ситно и подправките, като разбърквате според нуждата. Добавете доматите и след около 5 минути свалете от котлона. Изсипете готовата смес в средно голяма тавичка.

За заливката разбийте яйцата, добавете киселото мляко и най-накрая прибавете сол на вкус и содата бикарбонат – бъркайте енергично и разпределете равномерно заливката върху мусаката.

Печете на предварително загрята фурна на 220 градуса до получаване на хрупкава коричка на заливката.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март