Качамакът е вкуса от моето детство. Приготвен с много любов от златните ръце на баба. В родопското село Стойките и до днес всяко семейство пази традицията за направата му, като именно той -
качамакът събира цялото семейство за приготвянето и за изяждането му.
Не мога да забравя как мъжете във фамилията се изреждаха над огромната тенджера, за да бъркат качамака, тъй като вълшебството на този уникален вкус се постига с усърдно бъркане. Което от своя страна спокойно може да замени дневното ви посещение във фитнес залата.
Не мога да забравя как мъжете във фамилията се изреждаха над огромната тенджера, за да бъркат качамака, тъй като вълшебството на този уникален вкус се постига с усърдно бъркане. Което от своя страна спокойно може да замени дневното ви посещение във фитнес залата.
Най-забавната част от изяждането на качамака е, че всички ядат от общата огромна тава, в която баба го изсипваше. Спомням си, че на подобен обяд с качамак се лееше вино и се пееха родопски песни,
които сгряваха душата ти през студените зимни вечери.
Въпреки че в момента са коледните пости, възнамерявам да споделя рецептата с вас, за да я превърнете в традиция и във вашето семейство. Можете да замените животинските продукти с растителни, въпреки че вкуса няма как да бъде същият.
Необходими продукти:
Въпреки че в момента са коледните пости, възнамерявам да споделя рецептата с вас, за да я превърнете в традиция и във вашето семейство. Можете да замените животинските продукти с растителни, въпреки че вкуса няма как да бъде същият.
Необходими продукти:
200 грама или 1 1/2 чаена чаша царевично брашно
500 грама картофи
500 грама картофи
2 литра вода
150-200 грама масло
150 грама натрошено сирене
сол
Обелете, измийте и нарежете картофите на кубчета. Сложете ги в голяма тенджера с вече загрятата подсолена вода. Варете ги до омекване, след което върху тях изсипете царевичното брашно, което предварително сте препекли леко във фурната на ниска температура, за да освободи превъзходен аромат. С дървена точилка направете няколко дупки, за да може да излиза водата от тях. Варете, докато се свари брашното - около 1 час. Снемете от огъня и с помощта на дървената точилка започвате да бъркате сместа, докато се превърне в еднородна маса.
Готовият качамак извадете с помощта на дървена лъжица, потопена в масло върху предварително намаслената тава и разстелете на пласт с дебелина 1-2 см. С дървената лъжица се правят на няколко места дупки в качамака. Залива се с разтопеното масло и натрошеното сирене.
На финалът остава да съберете цялото семейство и да си кажете наздраве!
150-200 грама масло
150 грама натрошено сирене
сол
Обелете, измийте и нарежете картофите на кубчета. Сложете ги в голяма тенджера с вече загрятата подсолена вода. Варете ги до омекване, след което върху тях изсипете царевичното брашно, което предварително сте препекли леко във фурната на ниска температура, за да освободи превъзходен аромат. С дървена точилка направете няколко дупки, за да може да излиза водата от тях. Варете, докато се свари брашното - около 1 час. Снемете от огъня и с помощта на дървената точилка започвате да бъркате сместа, докато се превърне в еднородна маса.
Готовият качамак извадете с помощта на дървена лъжица, потопена в масло върху предварително намаслената тава и разстелете на пласт с дебелина 1-2 см. С дървената лъжица се правят на няколко места дупки в качамака. Залива се с разтопеното масло и натрошеното сирене.
На финалът остава да съберете цялото семейство и да си кажете наздраве!
Добави коментар