Домашна марина за пукани люти чушлета

Вкусни и полезни
Домашна марина за пукани люти чушлета

Лютите чушки са отлично допълнение към всяка гозба, супа, а и дори салата през дългите и студени есенно-зимни дни. Лично аз не пропускам да седна на масата без да си взема поне една пукана люта чушка, която ми носи наслада, а и в същото време сгрява тялото и душата ми.

Обикновено купувам сурови силно люти чушки около 100-200 грама пукам ги и им приготвям марината, която влиза в отлична употреба и когато консумираме вкъщи леща или друг вид супа, на която би подхождало леко киселия и парлив вкус.

Ето и любимата ми рецепта, която приготвям поне веднъж седмично. Изключително икономична е от гледна точка на времето, защото имате пукани чушки потопени в марина буквално за 10-15 минути.

Необходими продукти:

1587130Thinkstock/Guliver

100-200 грама люти зелени чушки
1 равна чаена лъжичка кафява захар
1 равна чаена лъжичка хималайска сол
3 скилидки чесън
1-2 дафинови листа
100 милилитра домашен ябълков оцет
5-6 супени лъжици студено пресован зехтин
20-30 милилитра вода
1 шепа сушен копър

Измийте чушлетата и направете с върна на ножа дупки в тях преди да ги сложите в тигана на котлона да се изпекат. През това време сварете малко вода и в дълбока купа сложете захарта, солта и дафиновия лист. След като водата заври я добавете в купата, така че солта и захарта напълно да се разтворят, а дафиновият лист да пусне своя аромат. След около 2-3 минути извадете дафиновия лист и добавете домашния оцет, нарязания на ситно чесън, зехтина и сушения копър и разбъркайте. При пълната готовност на чушките ги поставяйте една по една в маринатата, като се стремите дръжките да останат на повърхността, така че да са удобни за взимане. Най-накрая с пластично фолио ги покрийте, за да се задушат.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април