Вкусен боб на фурна

С дъх на лято
Вкусен боб на фурна

Бобът е от онези продукти, които можеш да приготвиш по хиляди различни начини и винаги става изключително вкусен. 

За лятото, като че ли е по-подходящ приготвен на фурна или във вид на салата. Сега възнамерявам да ви споделя моята рецепта за боб на фурна, за който не се изискват специални усилия и дори си мисля, че е по-мързеливата и свежа версия на традиционния боб.

Необходими продукти:

200 грама или 1 чаена чаша боб
750 милилитра вода
2 моркова
1 глава кромид  лук
1 червена чушка
1 домат
1 скилидка чесън
1 супена лъжица джоджен
1 супена лъжица чубрица
Хималайска сол
Червен пипер
Черен пипер
Люта чушка или сушено чили

Накиснете за 24 часа зрелия боб, след което го сварете във водата до пълна готовност като задължително изхвърлите първата вода. Изцедете боба и го поставете в тиган със зехтин. Загрейте го за няколко секунди, след което добавете подправките и бъркайте няколко секунди. Прехвърлете боба в тавичка и добавете зеленчуците нарязани на шайби и прибавете ½ кафяна чаша вода и преместете боба в тавичка. Запечете на силна фурна 220 градуса за около 10 минути. Препоръчително е да използвате малко количество пресни подправки като ги добавите, след като сте извадили ястието от фурната. Гозбата е изключително вкусна и дори ако яде изстинала.

Сервирайте със сезонна салата.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април