Няколко полезни лайфхака със сол, които ще облекчат труда ви

Няколко полезни лайфхака със сол, които ще облекчат труда ви

Солта е не само подобрител на вкуса, но и уникален естествен консервант и антисептик. Използването на сол в ежедневието не се ограничава изключително до кухнята: мнозина дори "почистват кармата"с нейна помощ.

Ето няколко ефективни лайфхака, които ще направят ежедневието малко по-лесно и по-евтино.

Сол при почистване

За да премахнете миризмите от кухненската мивка или канализацията, изсипете половин пакет сол и я залейте с литър вряла вода. Оставете за една нощ. Повторяйте процедурата веднъж или два пъти месечно.

Можете да измиете хладилника с концентриран разтвор на сол и минерална вода. След това избършете със сух парцал. Заедно с разтвора ще изчезнат не само мръсотията, но и повечето неприятни  миризми.

Ще бъде по-лесно да премахнете ръждата от плочка или санитарния фаянс, ако я разтриете със смес от сол и лимонов сок (или 9%-ов оцет). Когато изсъхне, можете внимателно да избършете мястото с мека кърпа.

Сол при за махане на петна

Ако по време на хранене мазната храна, сосът, бульонът случайно попаднат върху дрехите, веднага поръсете петното от тях със сол, леко разтрийте оцветеното място и оставете да изсъхне до коричка. След като остатъците от сол могат да бъдат изтрити (без да се счупи образуваната солена "черупка"). Вкъщи изперете дрехата както обикновено с качествен прах. Няма да остане мазно петно.

Петната от пот и дезодоранти се изпират  по-лесно, ако ги поръсите със сол преди пране и ги навлажнете малко, без да я изплаквате. След един час третираните места трябва да се изплакнат ръчно със силен физиологичен разтвор (четири супени лъжици на литър леко топла вода). След такава обработка артикулът може да бъде изпратен за пране както обикновено.

Сол при готвене

Можете да се отървете от горчивината на някои зелени зеленчуци, маруля, глухарче и т.н., като ги накиснете в силен разтвор на сол (една супена лъжица на литър). В същото време разтворът ще прогони всички насекоми. Обикновено е достатъчно да се киснат от 2 до 8, но разтворът през това време трябва да се смени два до три пъти.

Гъбите се накисват по подобен начин преди осоляване. Много видове гъби нагарчат и могат да развалят цялото удоволствие от похапването на зимата. Ето защо, преди да започнете осоляването, те  трябва да бъдат почистени от горска мръсотия, изплакнати и залети със солен разтвор. Разтворете около една супена лъжица в литър вода, поставете на хладно място. Кисненето продължава два дни, като на всеки 12 часа разтворът се източва, гъбите се изплакват  със студена течаща вода и се накисват отново със солена вода. След тази обработка можете да започнете осоляване според вашата рецепта.

Неочаквано приложение на солта

Тънки пътечки от поръсена фина сол по первазите и на пода около кухненските маси няма да се харесат на малките мравки и те ще изчезнат. А и солта няма да навреди на домашните любимци, ако решат да "опитат” поръсването.

Източник: riafan.ru

Превод и редакция: FITWELL.BG

ключови думи:
лайфхак сол

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май