Щастието, което се купува с пари

Трябва ви само един благотворително настроен банкомат и добро желание
Щастието, което се купува с пари

Казват, че човек не може да си купи щастие, но за сметка на това може да си вземе велосипед, което е доста близо до идеята. Майтапът настрана, много от хубавите неща в този живот се въртят около парите и липсата им често обрича хората на тягостна борба за оцеляване. Ето защо всички ние ходим на работа, пестим, инвестираме и непрекъснато си правим своите малки сметчици. В това няма нищо лошо.

Преди време в няколко испански града се появяват банкомати, които не са като другите. Те не носят името на поредната банка, а надпис, който гласи El Cajero de la Felicidad (банкоматът на щастието). Те спират минувачите с примамливото послание "Вземи 100 евро гратис. Без карта." Възможните отговори са два: "Да" и "Не". Първият от тях води до условието "Но само, ако се съгласиш да ги споделиш". Отново има възможност за изразяване на съгласие или несъгласие. Съгласилите се се озовават пред списък с опции, сред които са закупуването на пелени за майка с дете, наемането на разказвач на приказки за кварталните хлапета, споделянето на храна с непознати минувачи и т.н.

Независимо коя от опциите избират, хората получават плик със 100 евро и молба да споделят видео, илюстриращо съдбата на тези средства. Разбира се, няма сила на този свят, която да ги принуди да изпълнят обещанието си, освен онова чувство, което наричаме съвест. Сега бихме могли да прекараме часове в пререкания какво би се случило, ако това беше България, но не Испания, само че няма как да знаем това. Със сигурност обаче сме наясно с едно – по-голямата част от хората, изтеглили "безплатните" 100 евро, наистина са ги споделили с някого и доказателство за това са следните кадри.

На тях можете да видите и пелените, и храната, както една цяла мрежа с баскетболни топки, една триколка, една възрастна двойка, която получава билети за театър, една вечерна серенада... С една дума – щастие. От сърцето на непознат. И от обезпечените хартийки, излезли от една мистична кутия на улицата:

Под секрет ви споделяме, че тази кампания е дело една титанична мултинационална компания за безалкохолни напитки, но това никак не променя факта, че хората са добри и понякога просто им трябва малко побутване, за да си го покажат.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април