Четири начина да се отърсим от стреса

Лесни, бързи и изпитани трикове за релакс
Четири начина да се отърсим от стреса

Живеем в забързан свят, в който стресът се е превърнал в неизменна част от ежедневието. И въпреки факта, че често го асоциираме с неприятно, дори опасно състояние, психолози са на мнение, че в умерени граници стресът е не само приемлив, но и полезен за човешкия организъм. Как обаче да балансираме притесненията и грижите преди да излязат от рамките на допустимото?

·      Масаж

В индийската Аюрведа култура се отдава изключително значение на баланса между ума и тялото. В Аюрведа тялото и ума са едно,  а всяка болест, физическо или ментално неразположение са в резултат на дисбаланс в организма. Вече и в България на много места се предлагат различни масажи и процедури, които имат за цел на върнат оптималната работа на тялото. Някои от масажите, които имат успокояващ ефект, имат и детоксикиращ и подмладяващ ефект. По време на процедурата мускулите се отпускат и тонизират.   

1698235Pinterest

 

·      Медитация

Ако се чудите дали медитацията е за вас или е само някаква абстрактна източна култура за будисти и хипита, то по-добре представа за тази практика може да придобиете от книгата на Екхарт Тол – "Силаната на настоящето” или някоя от книгите на Дипак Чопра. Те разкриват в детайли как умението да успокоим съзнанието води до изграждане на заветния вътрешен душевен мир.

 

·      Йога

Тази източна практика е чудесен начин да станем не само гъвкави тялом, но и в начина ни на мислене и възприемане на света. Йога комбинира упражнения, които укрепват и разтягат мускулите и помагат за работата на отделните органи. Вече има огромно разнообразие от йога занимание, затова е добре да проучите предварително кое би било най-благоприятно за вашето ниво и желан ефект. За отпускане е добре да потърсите хатха или кундалини йога като най-фокусирани върху синхрона между движението и дъха.   

 

·      Разходки сред природата 

Учените са доказали, че няма нищо по-благоприятно за космополитния човек от това да заменя шума и праха на забързания град с екскурзии сред природата. В България имаме късмет, че природата ни заобикаля и лесно можем да се откъснем от градския пейзаж. Дали ще изберем селски туризъм или няколко часова разходка в планината зависи изцяло от индивидуалните предпочитания. Безспорно обаче ще усетим благоприятното въздействие на времето, прекарано сред зеленина и простор.

 

ключови думи:
релакс стрес

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март