Химия на любовта: Защо се влюбваме?

Химия на любовта: Защо се влюбваме?

"Живеят само влюбените, останалите просто съществуват" – това е една от най-известните фрази на великия английски драматург и поет Уилям Шекспир. Да, щастливците знаят какво е да обичаш и да бъдеш обичан.

 

Отрктие посочва каква е химията на любовта и защо хората се влюбват. 

Оказа се, че зад този "процес" се крият точно четири причини, които (и да не вярване) са вътре в самите нас.

Преди всичко трябва да знаете, че любовта на нейното най-основно ниво е свързана с оцеляването. 

Хората са склонни да си сътрудничат с другите, тъй като това помага за тяхното собствено съществуване, придобиването на знания, отглеждането на деца и т.н. А животът в групи означава, че хората трябва да се състезават за ресурси, да наблюдават действията си, както и тези, които могат да лъжат, крадат и т.н.

Любовта се появи в процеса на еволюция с причина. Необходимо е хората да започват връзки и да ги поддържат. 

Това може да са отношения със семейството, приятели, деца и т.н. А самата връзка е необходима, за да оцелееш и да продължиш състезанието.

Любовта и привличането се основават на четири неврохимикали. Това са допамин, окситоцин, серотонин, бета-ендорфин.

Окситоцинът намалява страха и премахва задръжките при започване на нова връзка. Благодарение на това, приближавайки се до нов познат, се чувствате уверени. Благодарение на допамина, който се освобождава едновременно с окситоцин, вие си спомняте факти за нов познат.

Тези химикали си взаимодействат главно в лимбичната област на мозъка, тоест в неговата подсъзнателна сърцевина. Това се обяснява с факта, че привличането първоначално е чисто инстинктивно и несъзнателно усещане.

Бета-ендорфинът е хормонът на дългосрочната любов. Той помага за поддържане на приятелски отношения между хората, а също така води до пристрастяване. Следователно човек става зависим от обекта на своята любов, сякаш от източник на високо, пише jenata.blitz.bg

ключови думи:
влюбване

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май