Студено е. И не ми се става рано!

Но нещата може да се променят...
Студено е. И не ми се става рано!

Обичам да ставам рано. Но ако кажа, че умея да правя това всеки ден с удоволствие, ще ви излъжа. Защото волята ми не винаги е толкова силна. Особено, когато сутрин слънцето изгрява по-късно. Особено, когато сутрин е студено. Приветствам се с "добре дошла" в реалността. Защото точно сега е такова време и трябва да намеря изход от ситуацията. А такъв има :)

Ето, например, следната техника, която съм нарекла закачливо Павлови звънци. Разбира се, чувствайте се свободни под звънци да разбирате аларми, но същевременно приемете по-възторжено опита за ми шеговита интерпретация, става ли? Та, техниката на Звънците е взела името си от прословутия кучешки опит на Павлов и представлява изграждането на рефлекс за незабавно ставане, веднага, щом чуете алармата си.

Разковничето на успеха се корени не в силната воля, а във възпитаването на един навик. Както знаете, последният може да бъде по-силен от всичко. Та: дайте си няколко дни и в свободното си време навивайте алармата посред бял ден. Легнете без да заспивате и скачайте на крака всеки път, щом чуете досадния звън.

Най-накрая тялото и умът ви подсъзнателно ще се научат да реагират на този звук със ставане, независимо за кое време нагласите звънящото чудовище. Моята препоръка е след упоритите тренировки просто да позволите на алармата да ви "попее" рано сутрин. В най-добрия случай ще се изстреляте от леглото веднага, щом звънът ви призове :)

Сещам се и за един по-лек и приятен, но не толкова вълнуващ метод за стимулация. Набележете си, например, нещо приятно за правене веднага след ставане. Вместо да прочетете любимото си списание преди лягане, оставете удоволствието за утре сутринта, когато ще мразите целия свят. Или пък се събудете, примамвани от мисълта, че ще облечете супер готиния панталон, който си купихте вчера.

Сладки с канела, яйца на очи, стимулиращи зимни клекове, горещ шоколад, аромат на мускус или сандалово дърво в банята, нова плейлиста на mp3-плейъра, джафкащото ви от нетърпение куче, са само част от другите неща, за които според мен си заслужава да станеш сутрин.

Е, ще се пробваме ли за пореден път да излезем от комфортната си зона?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май