Спортният екип и омекотителят не са добра комбинация

Нови проучвания разкриват защо не е добра идея да добавяме омекотител към екипа ни за фитнес. Както и защо не бива да го оставяме за дълго в коша за пране
Спортният екип и омекотителят не са добра комбинация

Повечето спортни облекла в днешно време са направени от материя, която дърпа потта и държи влагата далеч от тялото. 

Това не само помага за регулиране на комфортна температура на тялото по време на тренировка, но и гарантира, че потта няма да остане върху кожата за твърде дълго. 

"Влагоабсорбиращите тъкани не се съчетават добре с омекотители, тъй като препаратите могат да намалят "ефективността” на спортните облекла, например задържането на потта. 

Но прането не е единственият начин, по който можете да съсипете фитнес екипировката си. Най-лошият и най-често разпространен сред навиците на хората е оставянето на потния анцуг за дни в коша за пране или в сака за фитнес. Този навик позволява на бактериите да се размножават. 

Изследвания от д-р Крис Калеварт от Университета в Гент, Белгия, помогнаха за откриването на бактерия, наречена " micrococci”, която се разпространява в коша за пране. 

Учените установиха, че именно бактерията може да е причина за трайна лоша миризма на спортния ви екип, от която не можете да се отървете дори след пране. Проблемът остава, тъй като екипировката ви за спорт трябва да се пере на не повече от 40 градуса, за да се запази материята, но бактериите умират на много по-високи температури, предупреждават специалистите.

Източник - БГНЕС

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април